Χωρίς υποψία συναίνεσης θα αρχίσει ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατ΄ επιταγή της Τρόικας καθώς η ΓΣΕΕ όπως αναμενόταν είπε όχι σε όλα και το μόνο θέμα που δέχεται να συζητήσει στο διάλογο είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων ώστε να μην κινδυνεύσουν οι συντάξεις.

Μάλιστα η ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει με κινητοποιήσεις αν επιχειρηθεί παραβίαση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ενώ ξεκινά κύκλο επαφών με τα κόμματα από τα οποία θα ζητήσει να μην στηρίξουν ενδεχόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για μείωση ή πάγωμα αποδοχών.

Πάντως στην επιστολή της Τρόικας προς τον Λουκά Παπαδήμο αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση που ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση των μισθών καταλήξει σε ναυάγιο, θα πρέπει η κυβέρνηση να παγώσει τους μισθούς με νομοθετική ρύθμιση.

Οι εργοδοτικοί φορείς προκειμένου να πείσουν τη ΓΣΕΕ να προσέλθει στο διάλογο
υπερασπίζονται τον κατώτερο μισθό των 751 ευρώ, δεν θίγουν τον 13ο και 14ο μισθό των κατωτάτων ορίων ενώ προτείνουν το πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για τρία χρόνια.

Η πρόταση του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια δε θα υποβληθεί προς το παρόν επισήμως αφού το ύψος των δώρων και των επιδομάτων καθορίζεται από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, όμως δεν αποκλείεται να τεθεί στην επόμενη διαπραγμάτευση για τους κατώτατους μισθούς το 2013.

Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εταίρους να καταλήξουν σε μία μίνιμουμ συμφωνία για τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος της νομοθετικής ρύθμισης που είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δε θα έχει τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το ζητούμενο είναι αν η Τρόικα μείνει ικανοποιημένη από την εξέλιξη του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων ή συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook