Στο πρόβλημα της αστυνόμευσης αναφέρεται με επιστολή που έστειλε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης.

Στη  επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως " η αστυνομική δύναμη που υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή υπολείπεται της οργανικής δύναμης κατά 25 αστυνομικούς".

Το πλήρες κείμενο της επιστολής αναφέρει:

"Καταρχήν, θέλω να εκφράσω εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας, την ικανοποίησή μας, για την λειτουργία της ομάδας ΔΙΑΣ στην πόλη της Ιεράπετρας. Η λειτουργία της απέδειξε πως μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην αστυνόμευση της περιοχής και ασφαλώς σας δικαιώνει η απόφαση να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας. Δυστυχώς, μόνο αρνητικό σημείο αποτελεί το γεγονός πως στελεχώθηκε κατεξοχήν από αστυνομικούς που ήδη υπηρετούσαν στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Ιεράπετρας.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας έξι αστυνομικοί. Δύο για τον Αερολιμένα Σητείας, δύο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, ένας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγ. Νικολάου και ένας στο νεοσύστατο Τμήμα Τροχαίας ΒΟΑΚ.

Με τα παραπάνω δεδομένα η αστυνομική δύναμη που υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή υπολείπεται της οργανικής δύναμης κατά 25 αστυνομικούς. Αν δε προσθέσουμε και την επικείμενη συνταξιοδότηση ορισμένων στελεχών, γίνεται προφανές πως η Υποδιεύθυνση Ιεράπετρας, στερείται της κρίσιμης στελέχωσης που απαιτείται για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα αστυνόμευσης της περιοχής.

Είναι γνωστό πως ο Δήμος Ιεράπετρας είναι τέταρτος σε πληθυσμό στην Κρήτη και παρουσιάζει σημαντικές ανάγκες αστυνόμευσης. Λόγω της οικονομικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, διαβιούν στην περιοχή – νομίμως και παρανόμως - περίπου 10.000 αλλοδαποί από την Ανατολική Ευρώπη, το Πακιστάν, την Κίνα και τις Αφρικανικές χώρες. Επίσης το γεγονός ότι η νότια Κρήτη δεν έχει συνολικά την αστυνόμευση που έχουν τα αστικά κέντρα στη βόρεια πλευρά, καθιστά την περιοχή κέντρο εύκολης «διέλευσης» και παρουσίας παράνομων δραστηριοτήτων. Η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι πρόβλημα υπαρκτό και δεδομένο και ενισχύεται από την έλλειψη αστυνομικής δύναμης. Η απουσία κλιμακίου ΤΑΕ στην περιοχή επιδεινώνει την κατάσταση και την έλλειψη ελέγχου ακραίων και παραβατικών συμπεριφορών, φαινόμενα που αντιμετωπίζονται στις δύο άλλες πόλεις του νομού, όπου λειτουργούν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Πιστεύω πως μπορείτε να επαληθεύσετε την κατάσταση και από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες σας. Αλλά γνωρίζετε και ο ίδιος την περιοχή και εκτιμώ πως έχετε ιδία άποψη των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως το μόνο μεγάλο αστικό κέντρο του νότου της Κρήτης.

Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω να στελεχώσετε τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν. Η Ιεράπετρα θα πρέπει να έχει τις υπηρεσίες που απαιτούνται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού, όχι μόνο για λόγους ισοπολιτείας με τις άλλες του νομού που τις διαθέτουν και ενισχύονται από την  ελλιπή αστυνομική δύναμη της Ιεράπετρας, αλλά πρωτίστως, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών αστυνόμευσης της περιοχής που λόγω πληθυσμιακών, γεωγραφικών και άλλων ειδικών συνθηκών, είναι αυξημένες.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και αναμένω την ανταπόκρισή σας. "