Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bullying), πολλά δημοτικά και γυμνάσια των ΗΠΑ έχουν προσλάβει είτε ειδικούς φρουρούς, είτε φρουρούνται από κανονικούς αστυνομικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν να «συνετίζουν» τους εφήβους.

Ωστόσο το μέτρο δέχεται έντονη κριτική καθώς, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους νεαρούς μαθητές από παραβατικές πράξεις που ενδεχομένως θα απειλούσαν τη σχολική κοινότητα, όπως βίαιες επιθέσεις με όπλα, οι αστυνομικοί καταφεύγουν συχνά σε ακραίες τιμωρίες, όπως ένα πρόστιμο 400 ευρώ για το πέταγμα μιας… σαΐτας μέσα σε σχολική αίθουσα!

«Καταντήσαμε να θεωρούμε την απλή εφηβική συμπεριφορά ως παραβατική», δήλωσε σε απεσταλμένο της βρετανικής εφημερίδας Guardian η Κέιντι Σίμπκινς, δικηγόρος από το Τέξας που εκπροσωπεί μια 12χρονη μαθήτρια η οποία δέχτηκε χρηματικό πρόστιμο από την αστυνομία του σχολείου της δια… ασήμαντη αφορμή.

«Οι συμμαθητές μου με κοροϊδεύουν επειδή είμαι περίεργη και μου λένε πως βρωμάω», λεει εμφανώς στεναχωρημένη η συγκεκριμένη μαθήτρια, η Σάρα Μπουσταμάντες, η οποία πάσχει από το σύνδρομο ADHD, δηλαδή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, ενώ είναι και παχύσαρκη. «Για αυτό ψέκασα τον εαυτό μου με πολλή κολόνια. Αλλά τότε ήρθε η καθηγήτρια και μου είπε να εξαφανίσω το μπουκαλάκι με την κολόνια, λέγοντας πως είναι η πιο άσχημη μυρωδιά που έχει μυρίσει. Και μετά φώναξε την αστυνομία».

«Την κατηγόρησαν για διατάραξη της αίθουσας και της έβαλαν χρηματικό πρόστιμο», επισημαίνει η κυρία Σίμπκινς, προσθέτοντας πως «με την παρούσα κατάσταση, κάτι που παλιότερα αντιμετωπιζόταν με μια απλή παρατήρηση και ένα τηλεφώνημα στους γονείς, πλέον τιμωρείται με κάτι χειρότερο που μπορεί να μπει στο ποινικό μητρώο του μαθητή και να τον εμποδίσει μελλοντικά να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο».

Σύμφωνα με το Βήμα, σε αρκετές περιπτώσεις οι άνδρες των εταιρειών σεκιούριτι και οι αστυνομικοί επιδεικνύουν τόσο μεγάλο ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ώστε στα δικαστήρια της πολιτείας του Τέξας παρελαύνουν εκατοντάδες μαθητές συνοδεία των γονιών τους, προκειμένου να παραστούν σε μια δίκη επειδή πέταξαν ένα μπουγέλο με νερό ή απλώς αντιμίλησαν στον δάσκαλο.

Μόνο το 2010, η αστυνομία του Τέξας έδωσε 300.000 κλήσεις για σχολικά παραπτώματα σε μαθητές δημοτικού, 1.000 εκ των οποίων ήταν σε μαθητές της πρώτης τάξης, δηλαδή παιδιά έξι ετών!

«Ολο αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι υπερβολικό», λέει η Ντέμπρα Φάουλερ, υποδιευθύντρια του Texas Applessed, μιας ομάδας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τέξας. «Μεταφράζουμε την σχολική συμπεριφορά σε παραβατική ή εγκληματική και η αστυνομία έχει δικαίωμα να συλλάβει ή να δώσει πρόστιμο σε έναν μαθητή για κάτι που θα κάνει μέχρι και σε απόσταση 150 μέτρων από τη σχολική πύλη, όπως λόγου χάρη να φωνάζει ή να μιλάει δυνατά», καταλήγει η κυρία Φάουλερ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook