Το 31,5% έφτασε η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2011, έναντι 17,5% το 2010. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το 31,5% των κονδυλίων του προγράμματος έχουν καταβληθεί σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αντιστοιχούν σε 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό στη διάρκεια του 2011 υπερκαλύφθηκε ο στόχος του Μνημονίου και η απορρόφηση έφτασε στα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,3 δισ. ευρώ.

Για το 2012 ο στόχος του υπουργείου είναι η απορρόφηση να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ για τα οποία ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπερκαλυφθούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στα προβλήματα που δημιουργούν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δηλώνοντας ότι είναι δυστυχής για το γεγονός αυτό που είναι σαν να κόβουμε τα πόδια της οικονομίας και να την αφήνουμε ανάπηρη.

Τόνισε ακόμη ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να θεωρείται το φάρμακο διά πάσα νόσο.

Για τους οδικούς άξονες, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και δανειοδότηση των συγκεκριμένων έργων με εγγυήσεις ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα κάνει προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο το συντομότερο, αφού έτσι θα δημιουργηθούν -όπως υποστήριξε- 10.000 θέσεις εργασίας.

Ως παράδειγμα διαχείρισης από κρατική εταιρεία ανέφερε την προσπάθεια της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη και όπως εξήγησε ο ΟΚΑΑ είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που κατέβαλε, το 2011, 544.000 ευρώ μέρισμα προηγούμενων χρήσεων στο κράτος και έχει αποφασίσει την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο κεφαλαίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013 ενώ προχωράει και η συγχώνευση με τις ιχθυόσκαλες.

ΝΔ: «Οι εξωραϊσμοί δεν κρύβουν την αλήθεια»

Διαφορετική είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ:

«Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού σε σχέση με την πορεία του ΕΣΠΑ που κατέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, η πραγματικότητα και η αγορά τον διαψεύδουν κατηγορηματικά» δήλωσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης και Κ.Μουσουρούλης.

«Η Ελάδα βρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, μάλιστα πολύ πιο πίσω από τις άλλες δύο χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, δηλαδή την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.» αναφέρουν.

Από τη ΝΔ γίνεται λόγος για λογιστικού τύπου παρεμβάσεις, που έφεραν το ποσοστό που ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Πρώτον στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 85% αναδρομικά από το 2007. Και δεύτερον, στο \’παρκάρισμα\’ πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το \’Εξοικονομώ κατ\’ Οίκον\’, το JEREMIE και το ΕΝΑΛΙΟ, που αύξησε τεχνητά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ κατά περίπου 5% χωρίς τα σχετικά κονδύλια να διοχετευθούν στην αγορά. Παρουσιάσαμε, άλλωστε, πρόσφατα αδιάψευστα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτήν τη θέση.»

Ως προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ο στόχος του Μνημονίου δεν επετεύχθη, συνεχίζουν οι Κ.Χατζηδάκης και Κ.Μουσουρούλης:

«Οι δηλωθείσες δαπάνες υπολείπονται από το στόχο του Μνημονίου κατά περίπου 167 εκ. ευρώ, καλύπτοντας μόνο το 78% του στόχου των 750 εκ. ευρώ. Αλλά και ως προς τον συνολικό στόχο του Μνημονίου, το αποτέλεσμα συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ σε 85%, όπως επισημαίνει και η Επιτροπή στην 5η Αναθεώρηση του Μνημονίου.»

Τέλος, αναφέρονται και στη μεγάλη υστέρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ΕΣΠΑ και την προσπάθεια του κράτους για την ανάπτυξη.

«Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά 40,1% στο ενδεκάμηνο του 2011, έναντι του αρχικού στόχου για αύξηση των δαπανών κατά 0,6%.

» Οι απανωτές περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να αντισταθμίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τις συνεχείς αστοχίες της στην εκτέλεση των προϋπολογισμών.

» Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (19-12-2011), παραδέχτηκε ότι η μείωση του ΠΔΕ που λειτουργεί στην πράξη ως μαξιλαράκι για την επίτευξη του στόχων του προϋπολογισμού ως προς τα ελλείμματα, είναι μεγάλο λάθος και πλήττει την ανάπτυξη της χώρας.»

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook