Την τάχιστη μείωση εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν επιθυμεί η Ιαπωνία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ζουν Αζούμι, ο οποίος, διευκρίνησε ότι θα ληφθούν, το συντομότερο δυνατό, τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να υλοποιηθεί η ιαπωνική κυβερνητική πολιτική.

Ο Ιάπωνας υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση για μείωση εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάϊντερ.

«Θέλουμε να πάρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται συγκεκριμένα μέτρα που θα μας επιτρέπουν να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου» δήλωσε ο Ζουν Αζούμι, ο οποίος διευκρίνησε πως η Ιαπωνία εισάγει από το Ιράν πετρέλαιο που αναλογεί στο 10% των εισαγωγών της.

Η δήλωση του Ιάπωνα υπουργού συνηγορεί με την εκτίμηση πολλών αξιωματούχων διαφόρων χωρών πως η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αυξάνει τάχιστα.

Μόλις χθες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι απειλές του Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι προκλητικές και επικίνδυνες, ενώ δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το «USS Carl Vision», είχε ήδη φτάσει στην περιοχή που καλύπτει την Ερυθρά Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν και τον Κόλπο, επιχείρηση που το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «ρουτίνας».