Εκτεταμένες καταστροφές έχουν προκληθεί στα Σφακιά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και κυρίως στην Χώρα Σφακίων όπου βρίσκεται το λιμάνι.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έφταναν μέχρι τα 9 μποφόρ δημιούργησαν κύματα ύψους 7 με 8 μέτρα και καθώς έφταναν μανιασμένα στο λιμενοβραχίονα προκάλεσαν καθίζηση περίπου 1,5 μέτρου.

Σαν συνέπεια έσπασε ο αγωγός του βιολογικού καθαρισμού και όπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Παύλος Πολάκης η καταστροφή αυτή θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

Για το συμβάν ενημερώθηκε αμέσως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης στον οποίο μεταφέρθηκε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής να εγκριθεί έκτακτο κονδύλι από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, ώστε να ξεκινήσει αμέσως το έργο αποκατάστασης του αγωγού.

Μικρές ζημιές επίσης προκλήθηκαν στο πλοίο \”Δασκαλογιάννης\” όταν οι κάβοι που το κρατούσαν δεμένο στο λιμάνι έσπασαν και για λίγη ώρα, μέχρι οι κάτοικοι να το δέσουν σε άλλους κάβους, αυτό προσέκρουε στην προβλήτα.

Ήταν τέτοια η σφοδρότητα των φαινομένων που έσπασαν οι κυματοθραύστες ενώ οι κάτοικοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος με \”ηρωικές προσπάθειες προσπάθησαν να προστατεύσουν βάρκες και καΐκια\”.

Μικρότερης έκτασης ζημιές προκλήθηκαν ακόμα στην περιοχή του Φραγκοκάστελου και στην Αγ. Ρουμέλη όταν η θάλασσα \”κατέβασε\” χώματα και λάσπες.

Τη Δευτέρα το πρωί ειδικό κλιμάκιο από την Αντιπεριφέρεια Κρήτης, θα φτάσει στην περιοχή για να καταγράψει τις ζημιές ώστε να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν τις ζημιές ξεκίνησαν στις 3 το βράδυ, κορυφώθηκαν από τις 6 μέχρι τις 11 το πρωί ενώ αυτήν την ώρα μπορεί να έχουν κοπάσει, αλλά στην περιοχή η κακοκαιρία συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook