Σε κίνδυνο βρίσκονται τα εύθραυστα κοράλλια και η θαλάσσια ζωή στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία τον κατακλύζουν με τοξικό ίζημα, γεμάτο παρασιτοκτόνα, όπως προειδοποιούν περιβαλλοντολόγοι.

Οι λάσπες από τους ποταμούς Φιτζρόι και Μπερνέτ στην πολιτεία Κουίνσλαντ έφτασαν 40 χιλιόμετρα από τις ακτές στη νότια πλευρά του ύφαλου, που συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η τοξική ρύπανση από τις πόλεις και τα αγροκτήματα που πλημμύρισαν σε όλο το μήκος των ακτών του Κουίνσλαντ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και το πιθανότερο είναι να έχουν ανάλογες επιπτώσεις και για την θαλάσσια ζωή στην περιοχή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Η διεύθυνση του Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που διαχειρίζεται 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοραλλιών στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, επισήμανε πως το ίζημα, οι υψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό νερό και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να καταστρέψουν ή να αποδυναμώσουν τα κοράλλια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι αναμενόμενο τα κοράλλια να ξεθωριάσουν εξαιτίας των πλημμυρών. Το ξεθώριασμα των κοραλλιών συμβαίνει όταν οι οργανισμοί αυτοί πεθαίνουν αφήνοντας μόνο έναν σκελετό από ασβεστόλιθο.

Η ζημιά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερη επειδή οι πλημμύρες είναι \”μεγαλύτερες, περισσότερο ρυπογόνες και πιο επικίνδυνες εξαιτίας της υπερβολικής υλοτομίας, της συμπύκνωσης του εδάφους και της υπερεκμετάλλευσης των βοσκότοπων\”, τονίζει το WWF.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ύφαλος θα επανέλθει, αλλά υπολογίζουν ότι αυτό θα συμβεί σε περίπου 100 χρόνια.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook