Επιστήμονες εντόπισαν δυνητικά επικίνδυνους ιούς σε προϊόντα άγριων θηραμάτων που είχαν εισαχθεί παράνομα στις ΗΠΑ. Τα προϊόντα είχαν κατασχεθεί στα αμερικανικά αεροδρόμια και ο έλεγχός τους αποκάλυψε την ύπαρξη αρκετών παθογόνων, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Μεταξύ των παθογόνων που ανιχνεύθηκαν συμπεριλαμβάνονται ρετροϊοί (στην κατηγορία αυτή ανήκει ο ιός του AIDS) και ιοί του έρπητα. Μερικοί από τους ιούς απομονώθηκαν σε απομεινάρια από είδη πιθήκων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One» οι επιστήμονες από τον οργανισμό EcoHealth Alliance που ηγήθηκε της έρευνας, υπολογίζεται ότι το περίπου 75% των λοιμωδών νοσημάτων που προσβάλλουν τους ανθρώπους έχουν προέλθει από την επαφή μας με άγρια ζώα.

Η μόλυνση των ανθρώπων έχει γίνει είτε έπειτα από δάγκωμα από μολυσμένο ζώο είτε με τον χειρισμό και την κατανάλωση μολυσμένων κρεάτων.

Κλασικά παραδείγματα λοιμώξεων που πέρασαν από τα ζώα στους ανθρώπους είναι η HIV/AIDS λοίμωξη, η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από πρωτεύοντα θηλαστικά (πιθήκους) και το Sars.

Το Sars είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (έγινε γνωστό στην Ελλάδα ως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία το 2003.

Όπως έδειξαν εκείνη την εποχή οι σχετικές έρευνες, η εμφάνισή του στους ανθρώπους είχε τις ρίζες της σε εργαζόμενους σε κινέζικο εστιατόριο, οι οποίοι έσφαζαν και σερβίριζαν ένα ασιατικό αιλουροειδές που λέγεται palm civet.

«Τα ευρήματά μας υπενθυμίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την δημόσια Υγεία που κρύβει η παράνομη εισαγωγή προϊόντων από άγρια θηράματα», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίν Σμιθ.

«Για να περιορισθούν οι κίνδυνοι αυτοί, πρέπει να ενταθεί η επαγρύπνηση στις πύλες εισόδου τέτοιων προϊόντων στα διάφορα κράτη όπου μεταφέρονται».

Από πιθήκους και τρωκτικά

Η νέα μελέτη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια καταγραφής των πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών που υπάρχουν σε κατασχεθέντα προϊόντα κρέατος στις ΗΠΑ.

Τα κρέατα που εξετάσθηκαν είχαν εντοπισθεί σε ταχυδρομικά δέματα ή σε βαλίτσες, σε πέντε αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του JFK στη Νέα Υόρκη, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αρκετά από τα κρέατα προέρχονταν από πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως οι μπαμπουϊνοι και οι χιμπατζήδες, ενώ κάποια προέρχονταν από τρωκτικά.

Μερικά από τα δείγματα προέρχονταν από είδη τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ο μπαμπουίνος Γουϊνέας και ο sooty mangabey(είναι γνωστός και ως πράσινος πίθηκος), ένας πίθηκος που ζει στη Δυτική Αφρική.

Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια την παγκόσμια έκταση του παράνομου εμπορίου κρεάτων από άγρια θηράματα, αλλά μία μελέτη του 2010 είχε υπολογίσει πως μόνο από το αεροδρόμια Roissy-Charles de Gaulle στο Παρίσι, διακινούνται κάθε εβδομάδα 5 τόννοι τέτοιων κρεάτων.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook