Από το Τόκυο και το Παρίσι στο Yountville και στο Bray, βρέθηκε τελικά μια σχετικά «δίκαιη» μέθοδος κατάταξης των πόλεων με βάση τα αστέρια Michelin των εστιατορίων τους.

Η αλήθεια είναι πως, παρά τις μικροδιαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς, τα αστέρια που αποδίδει ο «Κόκκινος Οδηγός» της Michelin είναι πολύ αξιόπιστα. Και τα κριτήρια με τα οποία αποδίδονται εξαιρετικά κατανοητά και απλά. Ένα αστέρι σημαίνει «πολύ καλή κουζίνα στην κατηγορία του», δύο σημαίνουν «εξαιρετική κουζίνα που αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να την γευτείτε», ενώ τρία αστέρια σημαίνουν «πραγματικά ξεχωριστή κουζίνα, που αξίζει ένα ολόκληρο ταξίδι για χάρη της».

Πρόσφατα, το ιαπωνικό Kyoto αναδείχθηκε πρώτο ανάμεσα στα μητροπολιτικά κέντρα με τα περισσότερα αστέρια κατά κεφαλή (πληθυσμιακά), ενώ την ίδια θέση κατέλαβε και η γαλλική πόλη Courchevel, σε ό,τι αφορά τις μικρές πόλεις και κωμοπόλεις.

Με ποια μέθοδο όμως, μπορείς να συγκρίνεις το Λονδίνο των 7 εκατομμυρίων κατοίκων με το Μόντε Κάρλο των 15 χιλιάδων; Ποια από τις δύο αυτές πόλεις, μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι είναι καλύτερη στο επίπεδο της εστίασης;

Ο Τούρκος Yaman Cakiroglu, σύμφωνα με πληροφορίες της Ηuffington Post, δημιούργησε ουσιαστικά έναν αλγόριθμο, με συντελεστές και τετραγωνικές ρίζες, που εξομαλύνει τις διαφορές στον πληθυσμό και δίνει ουσιαστικά τα πρωτεία εκεί όπου υπάρχει πραγματική ποικιλία και πρωτοτυπία.

Η top-20 λίστα των πόλεων του πλανήτη με βάση τα αστέρια Michelin των εστιατορίων τους που ακολουθεί είναι λοιπόν, το πλησιέστερο δυνατό σε μια αντικειμενική κρίση… Κάθε πόλη την ακολουθεί ο πληθυσμός, τα αστέρια της και η ειδική βαθμολογία που της δίνει ο σχετικός αλγόριθμος.

Και ξεκινώντας αντίστροφα ο αλγόριθμος έχει τα εξής αποτελέσματα:

\"\"

20. San Sebastian, Ισπανία

\"http://www.unispain.com/photos/san-sebastian-01.jpg\"

Το San Sebastian είναι η γαστριμαργική πρωτεύουσα της βασκικής χώρας, για να μην πούμε ολόκληρης της Ισπανίας. Ο μοναδικός συνδυασμός υψηλής κουζίνας και μικρών γραφικών στεκιών για tapas, καθιστούν το San Sebastian έναν απαραίτητο σταθμό για κάθε λιχούδη.

– Πληθυσμός: 186.122, Αστέρια Michelin: 14, βαθμολογία: 7,2

19. San Francisco, California, ΗΠΑ

\"http://www.martykelly.com/images/food-photography-5.jpg\"Πολλοί θεωρούν ότι οι δόξες του San Francisco έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πιστεύουν δηλαδή, πως ποτέ δεν θα αναβιώσει τη λάμψη και τις δόξες του ως κορυφή της καλιφορνέζικης κουζίνας, όπως ήταν τη δεκαετία του ‘70.

Ωστόσο, ο τελευταίος οδηγός Michelin έδειξε μια κάποια αναγέννηση στον τομέα της εστίασης, με δύο νέα εστιατόρια να μπαίνουν στις τάξεις των εστιατορίων με δύο αστέρια.

– Πληθυσμός: 805.235, αστέρια Michelin: 23, β αθμολογία: 7,3

18. Lyon, Γαλλία

Η Lyon, στην ανατολική Γαλλία, ήταν η πρωτεύουσα του ρεύματος της «νέας κουζίνας» στη δεκαετία του ‘70 και πάντα αποτελούσε το πεδίο άσκησης για μετέπειτα γνωστούς και αναγνωρισμένους Γάλλους σεφ. Παραμένει φυσικά, μια από τις πρωτεύουσες στο χώρο των εστιατορίων, με σημαντικούς γαστρονομικούς σταθμούς που αποτελούν πόλο έλξης για κάθε φίλο του καλού φαγητού από όλο τον πλανήτη.

\"\"

– Πληθυσμός: 483.181, αστέρια Michelin: 20, βαθμολογία: 7,7

17. Laguiole, Γαλλία

Η γαλλική Laguiole, ένα χωριουδάκι της νοτιοδυτικής Γαλλίας, είναι το μόνο μέρος σε αυτή τη λίστα με μονάχα ένα εστιατόριο εντός των «συνόρων» της… Αλλά το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο Michel Bras δεν είναι απλώς άλλο ένα restaurant. Σεφ από τον Dan Barber ως τον Rene Redzepi έχουν αναφέρει το αυθεντικά ιδιαίτερο και εποχιακό μενού του συγκεκριμένου εστιατορίου σαν έμπνευση για τη δουλειά τους σε μεγαλύτερες πόλεις.

– Πληθυσμός: 1269, αστέρια Michelin: 3, βαθμολογία: 8,7

16. Baiersbronn, Γερμανία

H Baiersbronn θα ήταν απλώς μία από τις πολλές μικρές αλλά ευημερούσες πόλεις μέσα στο Μαύρο Δάσος, αν δεν ήταν τα διεθνώς γνωστά εστιατόριά της, δύο από τα οποία έχουν τιμηθεί με τρία αστέρια Michelin. Μερικοί την αποκαλούν «πρωτεύουσα της υψηλής μαγειρικής της Γερμανίας».

– Πληθυσμός: 15.498 , αστέρια Michelin: 7, βαθμολογία: 8,9

15. Bruges, Βέλγιο

\"http://cdni.condenast.co.uk/646x430/a_c/bruges_cnt_18nov09_iStock_b_1.jpg\"

Η βραβευμένη με χρυσή σφαίρα κωμωδία του Colin Farrell «In Bruges» χρησιμοποίησε σαν υπόστρωμα την ηπιότητα των ρυθμών της βελγικής αυτής πόλης. Στην ταινία παρουσιαζόταν σαν ένα όμορφο, πλην λίγο βαρετό μέρος, ωστόσο μία καθόλου βαρετή πλευρά της Bruges είναι εκείνη του φαγητού. Το «τριάστερο» De Karmeliet θεωρείται εδώ και χρόνια ένα από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλες τις Κάτω Χώρες. Η αύξηση των αναφορών και οι αναβαθμίσεις στον κατάλογο της Michelin για το 2012 καθιστούν τη Bruges ένα από τα καλύτερα μέρη για να φάει κανείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

– Πληθυσμός: 116.741 , αστέρια Michelin: 15, βαθμολογία: 10,2

14. Monte Carlo, Μονακό

\"\"

Τα λεφτά μπορεί να μη μπορούν να αγοράσουν αγάπη και ευτυχία. Αλλά στο Μονακό, την πλουσιότερη χώρα του κόσμου, σίγουρα αποδεικνύεται ότι μπορούν να σου εξασφαλίσουν εκπληκτικό φαγητό. Η μικρή πρωτεύουσα των καζίνο, το Monte Carlo, μετρά μεταξύ άλλων τη ναυαρχίδα του Alain Ducasse Louis XV ανάμεσα στα πέντε εστιατόρια του, που έχουν τιμηθεί με αστέρι Michelin.

– Πληθυσμός: 15.200, αστέρια Michelin 8, βαθμολογία: 11

13. Λονδίνο, Αγγλία

Τόσα πολλά έχουμε ακούσει και διαβάσει για την κακή φήμη του Λονδίνου όσον αφορά στην κουζίνα του. Η αλήθεια όμως, είναι λίγο διαφορετική. Διεθνής και εκλεπτυσμένη πελατεία και μια αναπάντεχη «πλημμυρίδα» εμφάνισης νέων, ταλαντούχων chefs, έχουν κάνει την πόλη του Λονδίνου μία από τις «πρωτεύουσες του δείπνου» σε παγκόσμια κλίμακα.

– Πληθυσμός: 7.825.200, αστέρια Michelin: 65, βαθμολογία: 11,2


12. Alta Badia, Ιταλία
\"http://farm5.static.flickr.com/4153/5050683737_bc078c09ce.jpg\"

Η Alta Badia, μια πόλη στο Νότιο Τιρόλο, ασκεί επιρροή στο γαστριμαργικό κόσμο πολύ μεγαλύτερη του μικρού πληθυσμού της. Τα εστιατόρια τριών αστέρων της ικανοποιούν και με το παραπάνω τις ορέξεις των επισκεπτών, οι οποίοι κάθονται για ένα απολαυστικό γεύμα έχοντας πρώτα κατέβει με τα πέδιλα του σκι τις πλαγιές των ιταλικών Άλπεων.

– Πληθυσμός: 1340, αστέρια Michelin: 4, βαθμολογία: 13

11. Sylt, Γερμανία

\"http://www.restaurant-ranking.com/uploads/tx_dbk/restaurant/BOMKE_foto_food_11-12.JPG\"

Ευκατάστατοι Γερμανοί και Δανοί τουρίστες επισκέπτονται τη Sylt, μια μικρή αμμώδη «γωνιά» στεριάς στη Βόρεια Θάλασσα. Αλλά η φυσική γαλήνη των παραλιών δεν είναι το μόνο ελκυστικό ατού του νησιού αυτού. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έξι εστιατόρια της Sylt έχουν αστέρια Michelin, μεταξύ των οποίων τρία έχουν δύο αστέρια.

– Πληθυσμός: 15.169, αστέρια Michelin: 9, βαθμολογία: 13,1

10. Hong Kong, Κίνα

\"http://theskinnybib.com/wp-content/uploads/2011/02/img_5422.jpg\"

Μπορεί η Σαγκάη και η Σιγκαπούρη να το έχουν ξεπεράσει ως λιμάνι, αλλά οι κάτοικοι του Hong Kong μπορούν τουλάχιστον να περηφανεύονται για μια από τις πιο «ζωντανές» κουλτούρες στον τομέα του φαγητού στον κόσμο. Η πόλη έχει να περηφανεύεται για 75 αστέρια Michelin, τα έκτα περισσότερα στον κόσμο και περισσότερα από κάθε άλλης ευρωπαϊκής πόλης -πλην του Παρισιού.

– Πληθυσμός: 7.061.200, αστέρια Michelin: 75, βαθμολογία: 16,1

9. Yountville, California, ΗΠΑ

\"\"

Παρά τις απόψεις περί του αντιθέτου, η Yountville ΔΕΝ είναι η πλέον βραβευμένη με αστέρια Michelin πόλη στον κόσμο. Αυτό δεν κάνει ωστόσο λιγότερο εντυπωσιακό το γεγονός ότι το μικρό αυτό χωριό της Napa Valley έχει τέσσερα εστιατόρια με αστέρια. Ένα από αυτά, το French Laundry, έχει θεωρηθεί ως το καλύτερο εστιατόριο στις ΗΠΑ.

– Πληθυσμός: 2933, αστέρια Michelin: 6, βαθμολογία: 16,3

8. Bray, Αγγλία

\"http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRGGp0mEYtLJRNJjSUmHuVI_QWuLD-aeBuinB8AtwH3513DZ9iAOXn9Yz3w\"Το Bray είναι κατά κάποιο τρόπο το Yountville της Αγγλίας, μια περιφερειακή μικρή πόλη που αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της γεύσης. Εκεί που το Yountville έχει τον Thomas Keller, το Bray έχει τον Heston Blumenthal, έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της σύγχρονης γαστρονομίας. Δεν είναι λοιπόν, παράδοξο που ο αλγόριθμος έδωσε για τις δύο πόλεις την ίδια ακριβώς βαθμολογία!

– Πληθυσμός: 4646, αστέρια Michelin: 7, βαθμολογία: 16,3

7. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Νέα Υόρκη αδικείται από τον τεράστιο πληθυσμό της, καθώς πάντα τα αστέρια της θα είναι λίγα σε σχέση με αυτόν. Ο αλγόριθμος όμως, που ξεχωρίζει την ποιότητα, έδειξε πόσο πραγματικά ξεχωριστή είναι η κουζίνα στο Big Apple – και σίγουρα, τα δύο νέα «τριάστερα» εστιατόρια για το 2012 δεν ενοχλούν κανένα.

– Πληθυσμός: 8.175.133, αστέρια Michelin: 85, βαθμολογία: 16,4

6. Kobe, Ιαπωνία

\"\"

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και απογειώνονται. Τα 6 κορυφαία εστιατόρια είναι μία κατηγορία πάνω από τα υπόλοιπα 14. Η Kobe συγκεντρώνει συνολικά 73 αστέρια.

– Πληθυσμός: 1.533.852, αστέρια Michelin: 73, βαθμολογία: 30,1

5. Παρίσι, Γαλλία

Η Πόλη του Φωτός, του έρωτα και των βραβευμένων με αστέρια Michelin εστιατορίων. Μπορεί να μην είναι πια η πόλη με τα περισσότερα αστέρια στον κόσμο, αλλά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Και τα καλύτερα εστιατόριά του δεν είναι πια τόσο βαρυφορτωμένα όσο ήταν κάποτε. Mέρη όπως το Le Chateaubriand και το L’Astrance έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την πλατιά αναγνωρισιμότητα και το επίπεδο, με την έλλειψη υπερβολής και σπατάλης.

– Πληθυσμός: 2.193.031, αστέρια Michelin: 85, βαθμολογία: 31,7

4. Courchevel, Γαλλία

\"http://static1.courchnet.com/image_uploader/photos/large/Food_3.jpg\"

Μία από τις αδικίες που διόρθωσε ο αλγόριθμος, είναι η σχετική ανωνυμία του Courchevel, της περιοχής με τα –αναλογικά- περισσότερα αστέρια στην Ευρώπη. Το μικρό αυτό χωριό για σκι έχει περισσότερα αστέρια Michelin απ’ όσα έχει το Brooklyn – με λιγότερο από το 0,01% του πληθυσμού του τελευταίου. Το πιο πολυσυζητημένο μαγαζί της Courchevel είναι το εστιατόριο δύο αστέρων εντός του Chabichou hotel, ενώ καλό θα ήταν να μη χάσετε τις δημιουργίες του διάσημου σεφ Pierre Gagnaire.

– Πληθυσμός: 1.923, αστέρια Michelin: 9, βαθμολογία: 36,9

3. Osaka, Ιαπωνία

Όπως και το San Sebastian, η Osaka είναι μια πόλη γνωστή τόσο για το φτηνό φαγητό, όσο και για την υψηλή της κουζίνα. Αυτή η τελευταία είναι όμως που έχει τραβήξει την προσοχή του «κόκκινου οδηγού» της Michelin τα τελευταία χρόνια.

\"\"

Καμία πόλη δεν κέρδισε τόσα αστέρια όσα η Osaka μεταξύ 2011 και 2012. Ακόμη κι έτσι όμως, δε μπορεί –ακόμη τουλάχιστον- να ανταγωνιστεί τους δύο πρωτοπόρους της λίστας, που ακολουθούν.

– Πληθυσμός: 2.668.113, αστέρια Michelin: 95, βαθμολογία: 56,2

2. Kyoto, Ιαπωνία

Τα υπερ-υψηλού επιπέδου εστιατόρια kaiseki έχουν οδηγήσει την «κούρσα» για το Kyoto σε δεκάδες διεθνείς συγκρίσεις μεταξύ πόλεων σε επίπεδο εστίασης. Εδώ φτάνει το βαθμό του 94,5/100, υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, πλην μίας της οποίας το όνομα συντίθεται από τα ίδια 5 γράμματα…

– Πληθυσμός: 1.465.917, αστέρια Michelin: 136, βαθμολογία: 94,5

1. Tokyo, Ιαπωνία

\"http://blogs.watoday.com.au/entertainment/tabletalk/Lunch%20Pier.JPG\"Η εκδίκηση είναι πολύ γλυκιά. Ο τεράστιος πληθυσμός του Tokyo, της πολυπληθέστερης πόλης στον κόσμο, το άφηνε πολλές φορές εκτός λίστας. Ο νέος αλγόριθμος όμως, ήρθε να αποκαταστήσει την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας στη δίκαια κατακτημένη θέση της ως παγκόσμια πρωτεύουσα της υψηλής γαστρονομίας. 331 αστέρια Michelin, μοιράζονται σε 247 εστιατόρια. Αυτό σημαίνει πως αν είστε δισεκατομμυριούχος ή ένας αδίστακτος blogger που ασχολείται με το φαγητό, θα μπορούσατε να επισκέπτεστε από ένα τιμημένο με αστέρι εστιατόριο για 8 μήνες ανελλιπώς και να σας μείνουν και μερικά για τον 9ο. Πολλά από αυτά είναι πραγματικά πανέμορφα sushi bars, αλλά υπάρχουν και τα «τριάστερα» restaurants που τιμούν και την ευρωπαϊκή κουζίνα.

– Πληθυσμός: 13.010.279, αστέρια Michelin: 331, βαθμολογία: 100

(clickatlife)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook