Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, το οποίο δείχνει μια ομάδα Πεζοναυτών να ουρεί σε σορούς μαχητών Ταλιμπάν.

Η αυθεντικότητα, πάντως, του βίντεο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. «Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του, αλλά αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τις αξίες μας και δεν εκφράζουν τους Πεζοναύτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Σώμα των Πεζοναυτών.

Οι εικόνες δείχνουν τέσσερις άνδρες με στολές πεζοναυτών που φαίνεται να ουρούν σε τρεις άνδρες που μοιάζουν νεκροί, ενώ φαίνεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάμερα που τους καταγράφει. Η φωνή ενός από τους στρατιώτες ακούγεται να λέει: «Να έχεις μια καλή μέρα, φίλε».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος από το βίντεο.  «Μου γύρισε το στομάχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οποιος και αν είναι και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – κάτι που βρίσκεται υπό έρευνα –, πρόκειται για ανήκουστη συμπεριφορά, η οποία είναι απαράδεκτη για μέλος του στρατού» πρόσθεσε.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς αντιβαίνει στον κώδικα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δήλωσε άλλος αμερικανός στρατιωτικός, σύμφωνα με τον οποίο το είδος του κράνους και του όπλου που φορούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί παραπέμπει, εάν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, σε ομάδα επίλεκτων σκοπευτών.

Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική μουσουλμανική ένωση «καταδικάζει αυτήν την κατά τα φαινόμενα βεβήλωση σορών». Εάν το βίντεο επιβεβαιωθεί, πρόσθεσε, τότε δείχνει συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν καθόλου σε αμερικανούς στρατιώτες.

«Είναι ένα αηδιαστικό, ανήθικο βίντεο. Κάτι για το οποίο κανένας στρατός δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος στον κόσμο, και ακόμα περισσότερο ο αμερικανικός στρατός» δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ιμπραήμ Χούπερ.

«Εχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι μία απόλυτα διαυγής έρευνα θα διεξαχθεί για το ανησυχητικό αυτό περιστατικό και ότι θα ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων , που θεωρεί ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται το συμβάν θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook