Ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, που διαχειρίζεται το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας, δήλωσε πως υποπτεύεται την ανάμειξη ξένων δυνάμεων που σαμποτάρουν διαρκώς κάθε επανδρωμένη και μη ρωσική αποστολή στο διάστημα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Izvestia», ο επικεφαλής της Roscosmos Βλαντίμιρ Ποπόφκιν δήλωσε ότι, όλως παραδόξως, τα ρωσικά διαστημικά σκάφη συντρίβονται το ένα μετά το άλλο την ώρα που οι πύραυλοι κινούνται σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα ρωσικά ραντάρ.

«Είναι άγνωστο γιατί οι ατυχίες μας συμβαίνουν την ώρα που τα σκάφη βρίσκονται σε περιοχές που αποτελούν για τη Ρωσία την «σκοτεινή πλευρά» της Γης και σε περιοχές όπου δεν βλέπουμε τα διαστημικά σκάφη και δεν λαμβάνουμε τα δεδομένα τηλεμετρίας», είπε ο κ. Ποπόφκιν, προσθέτοντας με νόημα πως «δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, σήμερα όμως υπάρχουν κάποια πολύ ισχυρά αντίμετρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον διαστημικών σκαφών, το ενδεχόμενο της χρήσης των οποίων δεν μπορούμε να αποκλείσουμε».

Ο Ποπόφκιν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία αντιμετωπίζει προβλήματα, ανέλαβε τα ηνία της Roscosmos μετά την «καρατόμηση» του προκατόχου του τον Απρίλιο, λόγω της απώλειας τριών δορυφόρων του Glonass, της ρωσικής απάντησης στο αμερικανικό σύστημα GPS. Υπό τη διεύθυνσή του όμως η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, αφού ακολούθησε η απώλεια ενός στρατιωτικού δορυφόρου και η πρώτη στα χρονικά βλάβη σε μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ», που είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η τελευταία αποτυχία ήρθε τον Δεκέμβριο, όταν συνετρίβη ο πύραυλος που μετέφερε τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Μερίντιαν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook