Αναπόφευκτο χαρακτηρίζει το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων ο Ομοσπονδιακός Συνδέσμος Γερμανικών Τραπεζών, διά του προέδρου του.

Ειδικότερα, ο Αντρέας Σμιτς προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της και προτείνει στα επικείμενα "stress tests" να συμπεριληφθούν τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες.

Συμφωνα με τους γερμανικούς "Financial Times", ο πρόεδρος του Συνδέσμου δηλωσε ότι "δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας". Βασιζόμενη, μάλιστα, στα λεγόμενά του, η εφημερίδα τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της "Οι τράπεζες ξεγράφουν τους Έλληνες".

Πάντως, ο Σμιτς δεν περιμένει κάτι τέτοιο πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ, ενω εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι "δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας".

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, είναι αρκετές οι γερμανικές εφημερίδες που τις απασχολούν τα σενάρια μείωσης του ελληνικού χρέους. "Τα χρέη απειλούν με στραγγαλισμό την Αθήνα" γράφει η "Frankfurter Rundschau", ενώ η "Handelsblatt" σημειώνει ότι "οι Έλληνες φοβούνται το ξεπούλημα".

megatv