«Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έθεσε σε εφαρμογή με απροκάλυπτο τρόπο ένα σχέδιο που είχε σκοπό την άντληση υπέρογκης δανειοδότησης από εταιρείες που "κατασκευάστηκαν" με τη συνεργασία προσώπων που εργάζονταν στις δικές του επιχειρήσεις, με σκοπό να λάβουν χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δάνεια από την Τράπεζα Proton με εξαπάτηση των εποπτικών αρχών και των λοιπών μετόχων. Τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν εν τέλει για σκοπούς εντελώς άλλους από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκαν».

Αυτά αποδίδει η νέα διοίκηση της Proton Bank στον πρώην μεγαλομέτοχο της Τράπεζας κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην πολυσέλιδη μήνυση που κατέθεσε, προ μερικών ημερών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο δικαστικό της έγγραφο, η διοίκηση της Proton Bank χαρακτηρίζει τον κ. Λαυρεντιάδη «ηγετική φυσιογνωμία μίας ομάδας που είχε εγκληματική δράση». Ακόμη αναφέρεται σε «δόλιες, παράνομες και ζημιογόνες ενέργειες» του κ. Λαυρεντιάδη και άλλων οκτώ μελών του παλαιού διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος. Παράλληλα, αποκαλύπτει σειρά παρεμβάσεων του κ. Λαυρεντιάδη στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας, προκειμένου να μην αποκαλύπτονται οι παράνομες συναλλαγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα», η 35σελιδη μηνυτήρια αναφορά της νέας διοίκησης της Proton Bank κατατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2012, στην Εισαγγελία Αθηνών. Στο έγγραφο ζητείται η «παραδειγματική τιμωρία» του κ. Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του, ενώ σημειώνεται ότι η νέα διοίκηση της Proton Bank θα παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγουσα, λόγω της περιουσιακής βλάβης που υπέστη σε ύψος 200 εκατ. ευρώ. Το έγγραφο του νέου διοικητικού σχήματος της Proton Bank περιλαμβάνει σειρά νέων στοιχείων για την υπόθεση, ενώ περιέχει και βαρείς χαρακτηρισμούς για τον κ. Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, «ο κ. Λαυρεντιάδης έστησε έναν μηχανισμό, μέσω του οποίου πέτυχε την έγκριση πιστοδοτήσεων υπέρογκου ύψους σε επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τον ίδιον, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του σε βάρος όχι μόνον της παλαιάς Proton, αλλά και της σημερινής Νέας Τράπεζας ως διαδόχου της.

Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα εκ των υστέρων ιδίως κατά της διάρκεια του έτους 2010 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Proton παρέσχε χρηματοδοτήσεις σε νεοσυσταθείσες, εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό κυρίως την εξαγορά κλάδων και θυγατρικών εταιρειών συμφερόντων του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Elfe με κοινό χαρακτηριστικό τις εσπευσμένες και συνοπτικές και παρεκκλίνουσες από τις εσωτερικά προβλεπόμενες διαδικασίες της Τράπεζας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω δανειοδοτήσεις λάμβαναν χώρα σε εταιρείες που είχαν ιδρυθεί κατά την ίδια μέρα ή μόλις λίγες ημέρες πριν και δεν παρουσίαζαν, φυσικά, ουδεμία επιχειρηματική δραστηριότητα

zougla.gr