Πολλοί παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου εγκατέλειψαν τη Συρία ή πρόκειται να το πράξουν σύντομα γιατί η αποστολή απέτυχε να τερματίσει την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, δήλωσε σήμερα ένας αλγερινός πρώην παρατηρητής.

Μέλη της συριακής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι παρατηρητές, οι οποίοι εστάλησαν στη Συρία στις 26 Δεκεμβρίου με στόχο να ελέγξουν αν η Δαμασκός εφαρμόζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, απλώς έχουν δώσει την δυνατότητα στον Άσαντ να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Μάρτιο.

Ο Ανουάρ Μάλεκ, ο αλγερινός παρατηρητής ο οποίος παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι πολλοί από τους πρώην συναδέλφους του συμφωνούν με τον ίδιο.

«Δεν μπορώ να διευκρινίσω τον αριθμό, αλλά είναι πολλοί. Όταν μιλάς μαζί τους είναι φανερή η οργή τους», είπε στο Ρόιτερς τηλεφωνικώς και πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των εντολών που έχουν από τις κυβερνήσεις τους.

Ο Μάλεκ είπε ότι ένας μαροκινός νομικός, ένας νοσηλευτής από το Τζιμπουτί και ένας Αιγύπτιος έχουν παραιτηθεί από την αποστολή.

Η αποχώρησή τους δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα, αλλά ένας άλλος παρατηρητής, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι σχεδιάζει να φύγει αύριο από την Συρία.

«Η αποστολή δεν είναι προς όφελος των πολιτών. Δεν εξυπηρετεί τίποτα», είπε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώπιον του οποίου θα παρουσιάσουν οι παρατηρητές την πλήρη έκθεσή τους στις 19 Ιανουαρίου, είναι διχασμένος στο θέμα της Συρίας με το Κατάρ να είναι ο πιο δριμύς επικριτής και την Αλγερία να υπερασπίζεται τα βήματα που έχει κάνει η Δαμασκός.

Στο μεταξύ, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερις αποστάτες του στρατού κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας βομβαρδίζουν περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα», είπε τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Αμπντάλαμ σύρος ακτιβιστής, μέλος των αντιπολιτευόμενων Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook