Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παύλου Γερουλάνου και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, που μίλησαν για υπερσύγχρονα μέτρα ασφαλείας, που λειτούργησαν στο μέγιστο, ήρθαν οι ανακοινώσεις των σωματείων που υποστηρίζουν τα αντίθετα!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του σωματείου της Πανελλήνιας Ένωσης Νυχτοφυλάκων, η ιδιωτική εταιρεία που φυλάσσει τα έργα της Πινακοθήκης είναι επανδρωμένη «με αμφιβόλου κατάρτισης προσωπικό και ηλεκτρονικά μέσα ξεπερασμένης από δεκαετίας τεχνολογίας». Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι το σύστημα ασφαλείας δεν ήταν, ως όφειλε, συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψεως και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού του ΥΠΠΟΤ. Βεβαίως δεν βοήθησε το γεγονός ότι το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού «είναι ελάχιστο σε αναλογία με το πλήθος των χώρων που επιβάλλεται να φυλάσσονται».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μίλησε και αυτός μέσω ανακοίνωσης, σοκαρισμένος με την είδηση ότι η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να λειτουργήσει με έναν μόνο νυχτοφύλακα. «Ακόμη και τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν μόνο όταν υπάρχει το επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό φύλαξης και προστασίας και τηρούνται με προσήλωση οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας». Το σωματείο συμφωνά με την ένωση νυχτοφυλάκων λέγοντας ότι το προσωπικό των εταιρειών security δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ και δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία. Και φυσικά αυτό καθιστά το σύστημα ασφαλείας ελαττωματικό.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook