«Σε ένα μήνα θα ξέρουμε» ήταν το σχόλιο Έλληνα αξιωματούχου για το πού «κλίνει» το ζήτημα του ελληνικού PSI, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο χθες στην Αθήνα οι επικεφαλής του IIF κκ Νταλάρα και Λεμιέρ.

«Καυτό τρίγωνο»

Παρά τις αμφίσημες δηλώσεις Νταλάρα για την πορεία της ελληνικής υπόθεσης, στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν αισιοδοξία πως «κινούμαστε στον εντελώς σωστό δρόμο». Και ο ίδιος μάλιστα ο Τσαρλς Νταλάρα δίνει πραγματικό αγώνα δρόμου για να πετύχει η προσπάθεια αφού μέσα σε 2 μερόνυχτα και μετά από πολλές χιλιάδες μίλια πτήσεων, θα καλύψει «πήγαινε-έλα» το … καυτό τρίγωνο Νέα Υόρκη – Αθήνα – Βρυξέλλες.

Λίγες ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα μας και αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης με Βενιζέλο το βράδυ χθες, ο Τσαρλς Νταλάρα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου τον περίμεναν οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να μάθουν από πρώτο χέρι τι λένε αγορές και Αθήνα.

Καθώς η αγωνία των χωρών της ευρωζώνης είναι έκδηλη, στην ενημέρωση και συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μετείχαν επίσης ο εκ δεξιών συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, πρόεδρος του ΣΟΕ καθ. Γιώργος Ζανιάς και ο καθ’ ύλιν αρμόδιος για το ελληνικό χρέος, ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Πέτρος Χριστοδούλου. Ο κ. Νταλάρα θα ταξίδευε και πάλι τα χαράματα για Αθήνα, πριν κλείσει τον γύρο των συναντήσεών τους στην ελληνική πρωτεύουσα και συνεχίσει τις επαφές του με τράπεζες και διεθνή fund ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.
Φεβρουάριο η ώρα της κρίσεως

Αν και θεωρούν ακόμα πρόωρη κάθε συζήτηση, καθώς «η σκληρή διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει», αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδος θα έχει ετοιμαστεί το τελικό πρόγραμμα μιας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Πιθανότατα στις αρχές Φλεβάρη να είναι όλα έτοιμα για να μπορέσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να απευθύνει δημοσίως ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ομολογιούχους, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με τα «κουρεμένα».

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν όμως πως το ελληνικό PSI «σκαλώνει» στην απροθυμία των πιστωτών. «Με τον Νταλάρα δεν μιλήσαμε για μικρότερο κούρεμα, ούτε ετέθη θέμα για ανάγκης μεγαλύτερης διακρατικής βοήθειας προς τη χώρα μας. Δεν ευσταθούν όσα ακούγονται για συμμετοχή ιδιωτών μόλις 60% -άλλωστε και μόνο οι ελληνικοί κρατικοί φορείς που θα μετάσχουν στο «κούρεμα» καλύπτουν το 34% από μόνοι τους» λένε με νόημα.

«Ό,τι συζητάμε είναι σε εθελοντική βάση και μόνο. Το «μομέντουμ» είναι θετικό για τη χώρα μας, αλλά και τα συμφέροντα που πολεμάνε τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι τεράστια. Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί η υπόθεση δεν είναι απλά «ελληνική», είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Θα διαβάσετε και θα ακούσετε πολλά τις επόμενες μέρες και εβδομάδας» σχολίαζαν αρμόδιοι παράγοντες.

Ωστόσο, ο Τσαρλς Νταλάρα θα έχει σήμερα νέες συναντήσεις με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook