Σημεία επαφής για το ζήτημα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα θα αναζητήσουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η ΓΣΕΕ έχει δηλώσει ότι συζητά μόνο για το μη μισθολογικό κόστος, ενώ οι εργοδότες ζητούν επιπλέον τριετές πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων. Επιπλέον, κάποιοι από τους εργοδότες έχουν θέσει θέμα επιβολής πλαφόν για τον 13ο και 14ο, δηλαδή να καταβάλλονται στους χαμηλόμισθους.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση όπως δημοσιεύει το in.gr, έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα. Μετά τις αντιδράσεις για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όσο και για το εάν αυτή θα υλοποιηθεί ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή όχι, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει μια πιο ήπια στάση, δηλαδή να νομοθετήσει μόνο για το μη μισθολογικό κόστος.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί μείωση μισθών θα προχωρήσει σε προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.

Το πρώτο μήνυμα θα σταλεί στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας την Τρίτη. Το ΕΚΑ έχει προκηρύξει παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλ.Κλαυθμώνος.

Το ΔΝΤ δεν θέτει θέμα 13ου και 14ου μισθού

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, πηγές από το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το Ταμείο θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι και δεν θέτει θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού.

Οι πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το πρόβλημα στην αγορά εργασίας έχει να κάνει με στοιχεία στη δομή του κράτους που αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, το Ταμείο σημειώνει ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα είναι αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ και πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με περικοπή μισθών και επιδομάτων.

Τέλος, από το Ταμείο επισημαίνεται πως χρειάζεται ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και πως η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώνεται με περισσότερα μέτρα λιτότητας και οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook