Η έκκληση του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως και η επωδός των δηλώσεών του προς το αμερικανικό πρακτορείο Dow Jones Newswires περί «έλλειψη μιας ξεκάθαρης διαδικασίας» για την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, προκάλεσαν εύλογες απορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος εξήρε τις «ισχυρές προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Από τη στιγμή που ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ήρθε στην Αθήνα κομίζοντας (;) μια τελική θέση των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών που εκπροσωπεί το IIF και παράλληλα εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την εξεύρεση λύσης, η μόνη προφανής αιτία που προκαλεί «ανησυχίες» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι η στάση που τηρούν τα παντός είδους hedge funds που διατηρούν στην κατοχή τους μέρος του ελληνικού χρέους.

Και τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επιμείνουν ως την ύστατη ώρα στο «παιχνίδι» τους με στόχο να πληρωθούν στο ακέραιο, ανεξαρτήτως μεθόδου, τα λεφτά τους!

Εκεί εστιάζει το IIF το πρόβλημα. Στη λογική ότι τα Hedge funds μπορούν, εμμένοντας στη στάση τους, να ανατρέψουν το σχεδιασμό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία αντικατάστασης του χρέους. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το κλειδί στην επιτυχία του κουρέματος είναι η συμμετοχή των θεσμικών. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο αφαιρεί «βάρος». Ιδεατός στόχος είναι η συμμετοχή να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 75%. Εάν αυτό συμβεί τότε η διαδικασία θα θεωρηθεί εθελοντική και η Ελλάδα θα «πέσει» σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αν δεν ξεπεράσει το 55% με 60% τότε για να έχει … νόημα και αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους πιθανότατα το ελληνικό δημόσιο ενδεχομένως να υποχρεωθεί να εφαρμόσει τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, δηλαδή να υποχρεώσει όσους δεν συμμετάσχουν στο εθελοντικό PSI+ να το πράξουν. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση πάμε για «κανονική» χρεοκοπία, επομένως πληρώνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Κι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα hedge funds. Που σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρωθούν τα cds! Ή αυτό θα συμβεί, ή θα πιέσουν να αποπληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα που κατέχουν και τα οποία εξακολουθούν να «σκουπίζουν» από την αγορά στο 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας. Με δυο λόγια «αντέχουν» χωρίς ρίσκο ακόμα κι ένα υποχρεωτικό κούρεμα της τάξης του το 80% !!!

Επομένως δεν δείχνουν να έχουν κανέναν λόγο να συμμετάσχουν στο PSI ωθώντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τα Collective Action Clauses (τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής), άρα τότε θα βγάλουν διπλά κέρδη: και όσα θα πληρωθούν στο χέρι από την αντικατάσταση των ομολόγων τους και φυσικά από τα CDS!!!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook