Τις εκρηκτικές διαστάσεις που τείνει να λάβει η έξαρση της μικροεγκληματικότητας στην Κρήτη και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων έθιξε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 13 Ιανουαρίου.

Απαντώντας στη παρέμβαση του Ηρακλειώτη Βουλευτή, ο αρμόδιος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, συμφώνησε ότι υπάρχει θέμα στην Κρήτη και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες για τον περιορισμό του φαινομένου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης, αναφορικά με τα θέματα της Κρήτης τόνισε:

«(…)δεν είναι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα που εντοπίζονται τα φαινόμενα αυτά. Είναι δυστυχώς περιστατικά που λαμβάνουν χώρα και στην Περιφέρεια. Σε επίπεδο Κρήτης σύμφωνα με τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ., οι εκβιάσεις αυξήθηκαν κατά 167% στο πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, οι διαρρήξεις σε καταστήματα κατά 70%, οι ληστείες εντός οικιών κατά 700% και σε μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών κατά 300%, ενώ το α’ εξάμηνο του 2011 καταγράφηκαν στο νησί και 113 ζωοκλοπές. Κάθε μέρα έχουμε πλέον περιστατικά στη Κρήτη με διαρρήξεις σπιτιών και το σπάσιμο αυτοκινήτων για λεία μερικών ευρώ. Κλοπές σημειώνονται ακόμα και μέρα μεσημέρι στο κέντρο των πόλεων ή και σε πάρκινγκ αρχαιολογικών χώρων.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι συμμορίες ημεδαπών και αλλοδαπών έχουν στην κυριολεξία αποψιλώσει καλώδια εγκαταστάσεων, μεταλλικά προστατευτικά φρεατίων του αποχετευτικού συστήματος και άλλων υποδομών. Οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να βάλουν στο στόχαστρο και τα σχολικά κτήρια αφαιρώντας τα αλεξικέραυνα από τις ταράτσες των σχολείων, γεγονός που δημιουργεί και ουσιαστικό πρόβλημα ασφάλειας για τη σχολική κοινότητα.

Εξίσου δραματικό είναι ότι τα περιστατικά με θύματα ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς αδίστακτοι κακοποιοί μπορούν εύκολα να τους αποσπάσουν χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα, ενώ είναι ολοένα και συχνότερα τα περιστατικά διαρρήξεων σπιτιών ηλικιωμένων. Μάλιστα, όπως καταγράφεται σε πλήθος δημοσιευμάτων την τελευταία περίοδο, αλλά και από συχνές καταγγελίες των πολιτών και αναφορές της αστυνομίας, οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία, προκαλώντας μάλιστα κατά περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο των εν λόγω συμπολιτών μας.

Αυτά τα νέα φαινόμενα είναι δεδομένο ότι πρέπει να ελεγχθούν, γιατί αφορούν άμεσα το κοινό αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Και όσο η κυβέρνηση, θέλοντας να καλύψει την αδυναμία της να τα αντιμετωπίσει, υποβιβάζει τη σημασία τους, τόσο αυτά θα διογκώνονται. Και όσο η οικονομική κρίση εντείνεται, όσο οι αδυναμίες και η εξαθλίωση ορισμένων κοινωνικών ομάδων επεκτείνονται, τόσο συχνότερα θα εμφανίζονται δυστυχώς τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ως Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζουμε ότι για να περιοριστεί το φαινόμενο, πρέπει να υπάρχει μια ενιαία, αδιατάραχτη συνέχεια στις προσπάθειες πάταξης της εγκληματικότητας και τη δομή των κρατικών υπηρεσιών, πέρα και έξω από τις κομματικές διαφωνίες.

Σας ερωτώ λοιπόν κύριε Υπουργέ και περιμένω μία σαφή απάντηση. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει τα ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα μικροεγκλματικότητας που σημειώνονται την τελευταία περίοδο ιδιαίτερα στην περιφέρεια;»

Από πλευράς του, ο αρμόδιος Υφυπουργός, Μ. Όθωνας, απαντώντας στον κ. Αυγενάκη, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ελπίζω να γνωρίζουν και αναγνωρίζουν όλοι ότι δεν είμαι από αυτούς που ωραιοποιούν καταστάσεις ούτε παρουσιάζουν μια πραγματικότητα που δεν αντιστοιχεί σ’ αυτό που βιώνει ως αίσθημα ασφάλειας ο μέσος Έλληνας πολίτης.

Και ξέρω ότι πράγματι υπάρχει θέμα. Θέλω όμως ταυτόχρονα να συμφωνήσουμε στο ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το αστυνομικό προσωπικό και από τις τοπικές ηγεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων κατά νομό. Η προσπάθεια αυτή αξίζει την αναγνώρισή μας, γιατί έχει αποτέλεσμα.
Θα μπορούσα να επικαλεστώ μια σειρά αρκετών επιτυχιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης το τελευταίο διάστημα. Όμως, δεν θα το κάνω, γιατί δεν θέλω να σας δώσω την εικόνα ότι είμαστε ευχαριστημένοι ή επαναπαυμένοι απέναντι σ’ αυτό που εξελίσσεται και το οποίο παρακολουθούμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά με αιχμή την Ελληνική Αστυνομία με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Εμείς ως πολιτική ηγεσία, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα δεδομένου του συγκεκριμένου δημοσιονομικού περιβάλλοντος των τελευταίων χρόνων, παρέχουμε υποστήριξη της ενίσχυσης και σε μέσα, και σε εξοπλισμό, και σε προσωπικό στις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης.

Επίσης ξέρει και ο κ. Αυγενάκης, λόγω και του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής του, ότι στην Κρήτη υπήρχαν περιοχές που κάποιοι τις χαρακτήριζαν ως «άβατα» και σήμερα η αστυνομία είναι εκεί παρούσα, επιχειρεί, ερευνά και προσπαθεί να κάνει την παρουσία της αυτονόητη, όπως θα έπρεπε να ήταν δεκαετίες πριν.

Κλείνω με κάτι τελευταίο. Στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα και πολύ περισσότερο η εγκληματικότητα δεν έχει πολιτική προστασία και πολιτική κάλυψη. Οι εγκληματίες της Κρήτης δεν έχουν πια “Μπάρμπα στην Κορώνη”, κύριε Αυγενάκη».

Στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας στην Κρήτη

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook