Ένα διεθνές δικαστικό σώμα, επιφορτισμένο να επιλύει τις περίπλοκες χρηματοοικονομικές διαφορές, θα αρχίσει να λειτουργεί από την προσεχή Δευτέρα στη Χάγη, ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του ΔΣ του ιδρύματος που θα φιλοξενήσει το δικαστήριο τούτο.

«Το δικαστήριο αυτό θα βοηθήσει να ρυθμίζονται οι διαφορές που αφορούν περίπλοκα χρηματοοικονομικά ζητήματα», τόνισε ο Τζέφρι Γκόλντεν, καθηγητής στο London School of Economics και πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος PRIME Finance, το οποίο δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει το δικαστήριο. «Όποτε διαβάζουμε τις εφημερίδες, μπορούμε να πιστέψουμε πως ο μόνος τρόπος για να προοδεύσουμε είναι να ρυθμίσουμε τις χρηματοοικονομικές αγορές, είναι αυτό που αποκαλούμε προληπτικό φάρμακο», τονίζει ο Γκόλντεν, προσθέτοντας ότι «όμως συμβαίνουν και ατυχήματα, κι εμείς θα είμαστε το νοσοκομείο».

Τον Οκτώβριο του 2010, 60 ειδήμονες απ’ όλον τον κόσμο, που είχαν συγκεντρωθεί στη Χάγη, είχαν κρίνει αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστικό σώμα που θα ασχοληθεί με τις περίπλοκες χρηματοοικονομικές διαφορές για τις οποίες θα προσφεύγουν κυρίως τα κράτη, οι τοπικές κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες.

Εξόν από το δικαστήριο, το PRIME Finance θα έχει επίσης ως αποστολή του την κατάρτιση δικαστών σε περίπλοκα νομικά ζητήματα του χρηματοοικονομικού κόσμου. Περίπου 82 ειδήμονες απ’ όλον τον κόσμο, δικαστές, διοικητές ιδιωτικών εταιρειών και νομικοί ειδικευμένοι κυρίως στα χρηματοοικονομικά, είναι διαπιστευμένοι στο PRIME Finance, τονίζει ο Γκολντμαν.

Με έδρα τη Χάγη, το δικαστήριο μπορεί να συνέρχεται στο Μέγαρο της Ειρήνης, όπου εδρεύει και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Όμως το νέο αυτό σώμα μπορεί να είναι πιο ευέλικτο και δύναται να οργανώνει τις συνεδριάσεις του σε όλον τον κόσμο, ιδίως για να διευκολύνει τη μετακίνηση των αντιδίκων, τόνισε ο ίδιος. Το PRIME Finance θα χρηματοδοτείται από το ολλανδικό κράτος και την πόλη της Χάγης κατά την πρώτη διετία της λειτουργίας του. Στη συνέχεια θα αυτοχρηματοδοτείται χάρις στις συνεισφορές των όσων θα προσφεύγουν σε αυτό και οι οποίοι θα πρέπει εκ των προτέρων να δεσμεύονται ότι αποδέχονται την ισχύ των αποφάσεών του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook