Έμμεση κριτική στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι εκτιμήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών από τους οίκους αξιολόγησης εξέφρασε λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση πως η Γαλλία χάνει τα ΑΑΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble. Ειδικότερα, τόνισε πως «οι κρίσεις των οίκων δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται», συνιστώντας παράλληλα ψυχραιμία.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας», πρόσθεσε.

Παρόμοια εκτίμηση είχε εκφράσει και στο παρελθόν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, ενώ και ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, είχε αναφέρει μετά την υποβάθμιση των Η.Π.Α. από τη Standard\’s & Poor\’s πως η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους σε λανθασμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Standard\’s & Poor\’s υποβαθμίστηκε κατά δύο μονάδες το αξιόχρεο της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και κατά μία μονάδα της Μάλτας, της Σλοβακίας και τη Σλοβενίας.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ όλες οι χώρες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση στις 5 Δεκεμβρίου βγήκαν από αυτό το καθεστώς, εκτός από την Κύπρο, που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις 12 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook