Σε ρυθμούς χειμερινών εκπτώσεων μπαίνουν από σήμερα τα καταστήματα του Ηρακλείου, με τους εμπόρους να εναποθέτουν σε αυτή την περίοδο όλες τις ελπίδες τους για αναθέρμανση της αγοράς.

Παρά το ότι με σχετικό άρθρο νόμου που καθόρισε τις ημερομηνίες των χειμερινών εκπτώσεων για το έτος 2012 σε πανελλήνιο επίπεδο να αρχίσουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και να λήξουν την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, στις βιτρίνες των περισσότερων μαγαζιών έχουν ήδη αναρτηθεί, όπως δημοσιεύει η neakriti.gr,οι ειδικές σημάνσεις με τα ποσοστά των εκπτώσεων, τα οποία και είναι ιδιαιτέρως υψηλά σε σχέση με άλλες εποχές, με τον εμπορικό κόσμο να ελπίζει ότι οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσουν στην προσέλκυση ολοένα και περισσότερων πελατών.

Προσοχή

Σύμφωνα πάντως με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκπτώσεων, ιδιαίτερη επιμέλεια πρέπει να επιδείξουν οι έμποροι στα εξής: Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση, είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. \”20% έκπτωση\”). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου γενικού γραμματέα της Περιφέρειας. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη, διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook