Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα, με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα του τρέχοντος έτους αλλά και της διετίας 2013-2014, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο, με τους δανειστές μας να ζητούν «εγγυήσεις» από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι περισσότερες παρεμβάσεις θα νομοθετηθούν μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η τρόικα θα πιέσει για δραματικές περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες.

Ψαλίδισμα επικουρικών συντάξεων, κλείσιμο οργανισμών, περιορισμός των δαπανών υγείας και άμεση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα κάνει απολύσεις, αλλά στη συνέχεια κανείς δεν είναι σε θέση να τις αποκλείσει», λέει χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος και εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα επίπονη.

Οπως διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες, το ύψος του ελλείμματος του 2011 αλλά και το βάθος της ύφεσης θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να προσδιοριστούν:

– Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2012, ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί μετά και την εφαρμογή του PSI στο 5,4% του ΑΕΠ.

– Το μέγεθος της προσαρμογής για το 2013 και το 2014 κι αν θα είναι αρκετά τα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί στην πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Κλιμάκια της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου και πιθανότατα στις 20 του μήνα έρχονται και οι επικεφαλής.

Η ύφεση
Οπως γνωστοποίησε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, από τις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιο ξεκάθαρη εικόνα, τόσο για το έλλειμμα όσο και για το βάθος της οικονομικής ύφεσης.

«Από τις συζητήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα κλείσει κοντά στο 9,6% του ΑΕΠ, από 9% που ήταν η τελευταία αναθεωρημένη πρόβλεψη, και πως για να καλυφθεί η απόκλιση αυτή εντός του τρέχοντος έτους θα χρειαστούν μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Βέβαια το ακριβές ποσοστό του ελλείμματος θα προσδιοριστεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς σε αυτό θα προσμετρηθούν έσοδα του πρώτου διμήνου (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας) αλλά και δαπάνες που θα κατευθυνθούν προς ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψουν περσινές «τρύπες».

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η μεταβολή του ΑΕΠ για τον υπολογισμό του ελλείμματος. Στο υπουργείο πιστεύουν ότι τελικά η ύφεση θα ξεπεράσει κατά τι το 6%, από 5,5% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τον προσδιορισμό του ελλείμματος. Για το 2012 η αρχική εκτίμηση για ύφεση 2,8% έχει πλέον εγκαταλειφθεί, καθώς προβλέπεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 3% και 3,5%.

Υπό αυτές τις συνθήκες και επειδή η τρόικα δεν φαίνεται να διατεθειμένη να αφήσει περιθώρια για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι βέβαιο ότι θα πιέσει για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία και θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο που θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι βασικοί άξονες για παρεμβάσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, τα οποία θα εξειδικευτούν τον Ιούνιο.

Στην «ατζέντα» 7 μέτρα
Μείωση επικουρικών συντάξεων, απολύσεις και «λουκέτα» φορέων

Στην «ατζέντα» της τρόικας περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες και τα ακόλουθα μέτρα:

Μείωση των επικουρικών συντάξεων, η οποία παρότι έχει συμφωνηθεί και έχει συμπεριληφθεί στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου δεν έχει υλοποιηθεί.
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το «μοντέλο» της εφεδρείας αποτελεί παρελθόν, καθώς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και πλέον οι απομακρύνσεις θα γίνονται μετά την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων που θα επιφέρει.
Αμεσο «λουκέτο» σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς οι οποίοι κρίνονται αναποτελεσματικοί, χωρίς όμως να υπάρξουν μετατάξεις υπαλλήλων.
Μειώσεις αποδοχών 20% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί ένστολοι κ.λπ.).
Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων που υπολογίζονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως.
Δραστική μείωση της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.
Περαιτέρω μείωση εξοπλιστικών δαπανών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook