Όπως αναφέρει το Έθνος, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο \”τακτοποίησης\” χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά των εδαφικών εκτάσεων θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χωρίς να αποκλείονται και εκπτώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο εξετάζουν ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές. Το σχέδιο που εξετάζεται παρέχει το δικαίωμα στους αυθαίρετους κατόχους να εξαγοράσουν στην ουσία από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ θα προβλέπονται ορισμένες εκπτώσεις.

Η βασική προϋπόθεση και ποιες εκτάσεις βρίσκονται εκτός συναλλαγής

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει εκτός συναλλαγής τις δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση.

Η καταπάτηση πρέπει μάλιστα να έχει γίνει πριν από 25χρόνια και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και να αποδεικνύεται αυτό είτε με μάρτυρες είτε με επίσημα χαρτιά για να υπαχθεί μαι έκταση στην εν λόγω ρύθμιση.

Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση την τακτοποίηση περίπου 50.000 μικρών καταπατημένων εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι στα \”χέρια\” των καταπατητών υπολογίζεται ότι βρίσκεται το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook