Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy) και οι ομάδες υποστήριξης. Μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης, τα μέλη της ομάδας μοιράζονται προσωπικά βιώματα και εμπειρίες με σκοπό να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Η ενθάρρυνση, το μοίρασμα, η υποστήριξη είναι τα βασικά εργαλεία για να προχωρήσει και να διατηρηθεί η ομάδα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμη για μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές και άλλα.

Στην περίπτωση της βουλιμίας τα άτομα-μέλη της ομάδας δίνουν και παίρνουν υποστήριξη μεταξύ τους, νιώθουν αποδεκτά και στηρίζουν την κοινή τους προσπάθεια.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα άτομα με τη βοήθεια του συντονιστή ή των συντονιστών, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, μαθαίνοντας νέους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων και εξελίσσοντας τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες τους, μαθαίνουν να μοιράζονται και να προσφέρουν στήριξη σε άτομα με παρόμοιο πρόβλημα, το οποίο έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, όπως το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού που αφορά την εικόνα του σώματος αλλά και θέματα αυτοεκτίμησης και σεβασμού του εαυτού.

Μέσα από την αλληλεπίδραση και το μοίρασμα τα μέλη προχωρούν στο δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, στην πορεία της οποίας κατακτούν σημαντικά για τη ζωή και την εξέλιξη τους εργαλεία.

Ελευθερία Πολυζώη

Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook