Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε το Σάββατο ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ήταν μια «αναμενόμενη» απόφαση.

«Μπορούμε να πούμε ότι ήλθε σε ακατάλληλη στιγμή δεδομένων των προσπαθειών της ευρωζώνης, προσπαθειών που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι επενδυτές» τόνισε ο Φρανσουά Φιγιόν.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί» είπε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, όπως δημοσιεύει το in.gr,  ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

«Οι τύχες της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι απολύτως συνδεδεμένες», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Έκπληκτος δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος, Μ.Μπαρνιέ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε «κατάπληκτος» για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών, ενώ η ευρωζώνη λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί» για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, «μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.

«Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης» είπε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι «παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η Γαλλία έχασε την Παρασκευή το πολύτιμο τριπλό Α από τον οίκο S&P που πλέον αξιολογεί την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ+, μια βαθμίδα χαμηλότερα.

Ο S&P υποβάθμισε επίσης οκτώ ακόμη χώρες της Ευρωζώνης, αλλά όχι τη Γερμανία, αναζωπυρώνοντας την κρίση χρέους ύστερα από μια περίοδο ηρεμίας στις χρηματαγορές.