Τις επιπτώσεις των σαρωτικών υποβαθμίσεων χωρών της Ευρωζώνης -ανάμεσά τους και των δύο «πρώην αρίστων» Γαλλίας και Αυστρίας- στην αξιολόγηση του μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη (EFSF) ανέφερε πως «αξιολογεί ακόμη» η Standard & Poor's, λέγοντας πως θα δημοσιεύσει «σύντομα» την απόφασή της. O οίκος ανέφερε επίσης πως εκτιμά στο 40% την πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Η άριστη αξιολόγηση του EFSF βασιζόταν στην αξιολόγηση των χωρών που συνεισφέρουν τα περισσότερα κεφάλαια στο ταμείο του, δηλαδή της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Ο EFSF βρίσκεται σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς από το Δεκέμβριο» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, o Μόριτς Κρέμερ της S&P σε δηλώσεις μετά την μαζική υποβάθμιση της Παρασκευής.

«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα έχουν οι υποβαθμίσεις των χωρών της Ευρωζώνης στους οργανισμούς αυτούς και θα δημοσιοποιήσουμε πολύ σύντομα την άποψή μας» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωνη, ο Κρέμερ ανέφερε: «Προβλέπουμε τώρα ύφεση με κατά 40% πιθανότητα για το τρέχον έτος, η οποία θα μπορούσε να φτάσει το 1,5%».

O EFSF αξιολογείται και από τους τρεις οίκους με «ΑΑΑ». Ο μηχανισμός βγαίνει στις αγορές και εκδίδει χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης των χωρών που έχουν καταφύγει σε αυτόν -προς το παρόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- και πιθανή υποβάθμισή του θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος δανεισμού του.


in.gr