Ένα ταβάνι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο, που έχει την ικανότητα να μιμείται τη φωτεινότητα του ουρανού, κατασκεύασαν Γερμανοί επιστήμονες. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούν να αλλάξουν το περιβάλλον εργασίας σε χώρους γραφείων. Οχι μόνο ο φωτισμός θα μοιάζει φυσικός, αλλά και η τεχνητή ηλιοφάνεια θα εξαρτάται από τη συγκέντρωση των νεφών στον εικονικό ουρανό.
Το προηγμένο τεχνολογικά ταβάνι που δημιούργησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Μηχανικής Fraunhofer, στη Στουτγάρδη, αποτελείται από τετράγωνα πλακίδια 50 εκ. Καθένα από αυτά περιέχει μία διάταξη από 288 φωτιστικά σώματα τύπου LED και ένα ειδικό φιλμ διάχυσης φωτός, λευκού χρώματος.

\"\"

Τα φωτιστικά LED είναι κόκκινου, μπλε, πράσινου και λευκού χρώματος ώστε να μπορούν να παράγουν όλο το φάσμα του φωτός. Αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων μπορεί να δημιουργήσει περί τα 16 εκατ. χρωματικούς τόνους.

Για να δημιουργήσουν τον εικονικό ουρανό, οι ερευνητές έπρεπε να προσομοιώσουν τις φυσικές συνθήκες ορατότητας σε μια συννεφιασμένη μέρα. Ετσι, εξέτασαν προσεκτικά το φυσικό φως για να διαπιστώσουν πώς και πόσο γρήγορα αλλάζει το φάσμα του όταν τα σύννεφα κινούνται στον ουρανό.
«Τα φωτιστικά LED μας επιτρέπουν να προσομοιώσουμε αυτές τις δυναμικές συνθήκες φυσικού φωτισμού κατά τρόπο που δεν γίνεται απευθείας αντιληπτός από το γυμνό μάτι. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποσπάτο η προσοχή των εργαζομένων από τη δουλειά τους», ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ Ματίας Μπας.

Οι πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν όταν ζήτησαν από δέκα εθελοντές να εργαστούν σε έναν χώρο με εικονικό ουρανό ήταν αρκετά ικανοποιητικές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook