Το 2011 η παραγωγή του οπίου έγινε ακόμα πιο σημαντική για την οικονομία του Αφγανιστάν, η τιμή του αυξήθηκε κατακόρυφα, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και του Έγκλημα (UNODC).

Τα έσοδα των αγροτών από τις καλλιέργειες οπιοπαπαρούνας αυξήθηκαν κατά 133%, φθάνοντας συνολικά το 1,4 δισ. δολάρια, λόγω του ότι μια ασθένεια που έπληξε τα φυτά το 2010 προκάλεσε αύξηση της τιμής της σοδειάς στο Αφγανιστάν, τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή οπίου.

«Πρόκειται για μια δραματική αύξηση», δήλωσε η Πρίτα Μπάνερτζι, εκπρόσωπος του UNODC.Η αξία των ναρκωτικών που εξήχθησαν αυξήθηκε στο 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ) της χώρας, από 9% το 2010.

«Το όπιο είναι επομένως σημαντικό για την Αφγανική οικονομία παρέχει σημαντική χρηματοδότηση στο αντάρτικο και τροφοδοτεί την διαφθορά», δήλωσε ο επικεφαλής του UNODC Γιούρι Φεντότοφ.

Πέρυσι ο αριθμός των επαρχιών όπου οι καλλιέργειες οπιοπαπαρούνας παρουσίασαν ανοδική τάση, αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook