Δικαιολογημένοι κρίνονται τελικά οι φόβοι πολλών αναλυτών αλλά και Ευρωπαίων πολιτικών αναφορικά με τις σοβαρές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει το μπαράζ υποβαθμίσεων ευρωπαϊκών οικονομιών στη «δύναμη πυρός, αν όχι και στην ίδια την υπόσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης (EFSF)!

Κάτι που δεν δίστασε να παραδεχθεί ευθέως ο κύριος Μόρις Κράμερ, υπεύθυνος της S&P για την αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, τόνισε ότι η Standard & Poors … «θα εκδώσει σύντομα την ετυμηγορία της ΚΑΙ σχετικά με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αρωγής»!

Ο κύριος Κράμερ «υπενθύμισε» μάλιστα πως το EFSF έχει ομοίως τεθεί υπό επιτήρηση μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από τις αρχές Δεκεμβρίου και διευκρίνισε πως η S&P αυτή την ώρα «εκτιμά τις επιπτώσεις που θα έχει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας συνολικά εννέα χωρών της ζώνης του ευρώ».

Η Standard & Poors είχε ανακοινώσει στις 6 Δεκεμβρίου ότι έθετε σε αρνητική επιτήρηση την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τονίζοντας ότι το ταμείο θα μπορούσε να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, κατά μία ή και δύο βαθμίδες, εάν «μειωνόταν η βαθμολογία μιας από τις έξι χώρες της ζώνης του ευρώ που επωφελούνται του τριπλού Α». Και την Παρασκευή, ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας όχι μιας αλλά δύο χωρών με ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση, συγκεκριμένα της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Κάτι που θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια για το EFSF το οποίο χρειάζεται την αξιολόγηση ΑΑΑ για να δανείζεται με χαμηλό κόστος από τις αγορές και στη συνέχεια να χορηγεί δάνεια σις χώρες της ευρωζώνης …

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook