Έρχεται τριήμερο “φωτιά” με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Αθήνα , Βρυξέλλες , Βερολίνο και Ουάσιγκτον για την τύχη του PSI.

Μετά την αιφνιδιαστική “εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά επιζητεί οι συνομιλίες με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) να ξεκινήσουν εκ νέου μεθαύριο Τετάρτη και να υπάρξει συμφωνία στους όρους υλοποίησης της ανταλλαγής ομολόγων το συντομότερο δυνατόν. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συζήτησε χθες το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογο του Β. Σόιμπλε. Παράλληλα όλο το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε ήταν σε ανοιχτή γραμμή για τους όρους της ανταλλαγής ομολόγων.

Εξάλλου για τις ΗΠΑ “πετούν” ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου προκειμένου την Τετάρτη να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Όλες οι πλευρές επιζητούν μία συμφωνία επί των όρων ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Κι αυτό αφενός επειδή η καταρχήν συμφωνία αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και αφετέρου γιατί το “θρίλερ” για το PSI λαμβάνει χώρα σε μία χρονική περίοδο όπου το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασθενές.

Η υποβάθμιση από την S&P εννέα χωρών της Ευρωζώνης και η “απειλή” του οίκου ότι είναι πιθανόν να υποβαθμίσει και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι τυχόν υποβάθμιση του EFSF θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στους όρους του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας (υψηλότερα επιτόκια) . Προσέθεταν όμως ότι μετά τις μαζικές υποβαθμίσεις είναι βέβαιο πως η Ε.Ε θα προσπαθήσει να κλείσει το ελληνικό “μέτωπο”.

Το βασικό σημείο τριβής το οποίο άλλωστε αποτέλεσε και τον λόγο που διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις την Παρασκευή είναι η απαίτηση της τρόικας (κυρίως το ΔΝΤ) οι ιδιώτες να δεχθούν επιτόκιο κοντά στο 3% στα νέα ομόλογα που θα προκύψουν μετά το “κούρεμα” . Το ποσοστό αυτό “μεταφράζεται” σε ζημιές έως και άνω του 80% στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του IIF k. T. Νταλλάρα βρίσκεται από προχθές το πρωί στο Μαιάμι για ολιγοήμερες διακοπές. Αναμένεται ότι μέχρι αύριο θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις και ειδικά για το εάν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις από τηλεφώνου, είπε ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να επιστρέφει στην Ελλάδα την Τετάρτη, αλλά «αυτό», όπως τόνισε, «εξαρτάται από τις εξελίξεις».

Ο κ. Νταλλάρα αναμένουν ότι ο δημόσιος τομέας (Ε.Ε. και ΔΝΤ), θα αλλάξουν τη θέση τους για το επιτόκιο. Πηγή τόνισε πως «εάν δεν αλλάξουν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την Παρασκευή και οδήγησε σε παύση των διαπραγματεύσεων, δεν θα επιλυθεί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook