Την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών προκάλεσε η υποβάθμιση εννέα χωρών της Ευρωζώνης από τη Standard & Poor\’s.

Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης, ενώ τόνισε ότι η στιγμή που αποφασίστηκαν οι υποβαθμίσεις δεν είναι τυχαία. «Λυπάμαι που η παράλογη απόφαση ελήφθη σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση» ανέφερε σχετικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αρκέστηκε να πει ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη».

«Κατάπληκτος» για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.

«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που κάνουμε» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Επεσήμανε δε το γεγονός ότι «παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook