Επέστρεψαν την Κυριακή οι διαδηλωτές στους δρόμους της Βεγγάζης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, ζητώντας την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι ενώ οι νεκροί από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 100.

Συμπλοκές και πυροβολισμοί μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών στην Υεμένη. Ήρεμη η κατάσταση στο βασίλειο του Μπαχρέιν, καθώς η κυβέρνηση υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις, απέσυρε το στρατό και προχωρά σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

Στη Λιβύη, οι νεκροί μετά την επέμβαση του στρατού εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τους 104 τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» (HRW). Ο στρατός επενέβη ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές, που πυροβολούσαν από τις ταράτσες των κτιρίων του διαδηλωτές ενώ εκείνοι έκαναν έφοδο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

O αριθμός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς οι επίσημες Aρχές δεν έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύει την πρόσβαση δημοσιογράφων στη χώρα.

Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν έκκληση στις στρατιωτικές δυνάμεις «να σταματήσουν τη σφαγή», ενώ τα νοσοκομεία της Βεγγάζης έχουν υποδεχθεί αρκετές δεκάδες τραυματιών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «ανοιγοκλείνει» την πρόσβαση στο Διαδίκτυο: Το πρωί του Σαββάτου, η κίνηση στο ίντερνετ είχε νεκρώσει, επέστρεψε σε μειωμένα επίπεδα αρκετές ώρες αργότερα πριν μπλοκαριστεί ξανά την Κυριακή.

Η Βεγγάζη έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων, ενώ η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη είναι συγκριτικά πιο ήσυχη μέχρι, όπου οι αναφορές κάνουν λόγο μόνο για μικροσυμπλοκές.

Στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης βρίσκονταν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θεός, Λιβύη και Μουαμάρ».

Πυροβολισμοί μεταξύ διαδηλωτών στην Υεμένη

Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται και στην Υεμένη, στην πρωτεύουσα της οποίας την Κυριακή υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Αλί Σαλέχ προσπάθησαν να διαλύσουν συγκέντρωση διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.

Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο πανεπιστήμιο της Σαναά, και παρά τους πυροβολισμούς δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις διαδηλώσεις των τελευταίων εννέα ημερών, λέγοντας ότι είναι προϊόν συνωμοσίας «εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Υεμένη».

«Νηνεμία» στο Μπαχρέιν, συνομιλίες εξετάζει η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο Μπαχρέιν είναι ήρεμο ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξετάζουν το εάν και πώς θα προσέλθουν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα αλλά και την πίεση από το εξωτερικό -ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία- η κυβέρνηση του βασιλείου απέσυρε από τους δρόμους το στρατό και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.

Το μικρό σε έκταση Μπαχρέιν έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ: Ο πέμπτος στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού σταθμεύει στο νησιωτικό κράτος, εμποδίζοντας το Ιράν να επεκτείνει την στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook