Αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες ενεπλάκησαν σε μάχες για τρίτη συνεχή ημέρα κοντά στην πόλη Γαριάν της Λιβύης χθες, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και έξι να τραυματιστούν, παρά τις προσπάθειες της μεταβατικής κυβέρνησης να κηρυχθεί εκεχειρία στην περιοχή.
Ένοπλες ομάδες από γειτονικές πόλεις της Λιβύης, που αρνούνται να αφοπλιστούν πέντε μήνες μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, άρχισαν να σφυροκοπούν η μια την άλλη με πυροβολικό και ρουκέτες την Παρασκευή.

Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον τρεις νεκρούς ενώ 42 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ένα γιατρό στο νοσοκομείο της Γαριάν. Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στη Γαριάν, 80 χλμ.
νότια της Τρίπολης, μετέδωσε ότι άκουγε συνεχείς εκρήξεις έξω από την πόλη.
"Μια αντιπροσωπεία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι πλέον στη Γαριάν", δήλωσε ο Ισμαήλ αλ 'Αγιεμπ, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου. "Κηρύχθηκε εκεχειρία (..) αλλά δεν κράτησε".

Ο μεταβατικός υπουργός 'Αμυνας Οσάμα αλ Τζαουάλι μετέβη εσπευσμένα στη Γαριάν το Σάββατο για να προσπαθήσει να σταματήσει τις μάχες ανάμεσα στους ενόπλους από την πόλη και από τη γειτονική Ασάμπια.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή, όταν μαχητές από την Ασάμπια σταμάτησαν δύο πολίτες, ανάγκασαν τον ένα να γδυθεί και μαχαίρωσαν τον δεύτερο στο πόδι, είπε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου στη Γαριάν. Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης πασχίζει να ελέγξει τις διάφορες ένοπλες ομάδες που πολέμησαν για να ανατρέψουν το καθεστώς Καντάφι αλλά αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα, καθώς αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις νέες αρχές.

Πολλές από τις συγκρούσεις που ξεσπούν γίνονται για τον έλεγχο εκτάσεων γης και ήσσονος σημασίας διαμάχες και συχνά κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι αποτελείται από υποστηρικτές του νεκρού συνταγματάρχη Καντάφι.