Τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν ένα στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τα οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε βάθος πέντε ετών, και «δεν αποτελούν μνημονιακό στόχο» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

«Τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν έναν στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τα οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε βάθος πέντε ετών, δηλαδή πέρα από τη χρονική διάρκεια του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Δεν είναι συνεπώς ‘μνημονιακός στόχος’» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών στο Έθνος της Κυριακής,

«Η άμεση πώληση γης είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους είσπραξης εσόδων από περιουσία και όχι απαραίτητα ο πλέον πρόσφορος τις περισσότερες φορές» προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου και σημειώνει ότι «πέρα από τη δυνατότητα πώλησης ακινήτων, για τη γη υπάρχει η δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης, που προτιμούν και πολλοί επενδυτές».

«Οι δυνατότητες δεν σταματούν σε αυτά. Έχουμε, ήδη, ανακοινώσει τις πρώτες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τη μορφή Γενικής Γραμματείας, τη δημιουργία της «Ελληνικό Α.Ε.» για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αερολιμένα Αθηνών και τη δημιουργία -σε επόμενη φάση- μιας εταιρείας συμμετοχών ακινήτων του Δημοσίου» προσθέτει.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης για το 2011 είναι να αντλήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ με τις εξής προτεραιότητες:

  •   επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,
  •   αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ,
  • αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»
  •   αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια,
  •   την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και της συμμετοχής του Δημοσίου στην «ΤΡΑΙΝΟΣΕ»,
  • επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και «Εγνατία Οδό»,
  •   είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ,
  •   αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος,
  •   την προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες
  •   αξιοποίηση άλλων συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, καζίνο, αλλά και τη μετοχοποίηση στα κρατικά λαχεία.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».