Με αδιανόητες για τα σωφρονιστικά συστήματα των περισσότερων κρατών του κόσμου ανέσεις περνάει το χρόνο του στη φυλακή ο ακροδεξιός Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, δράστης της διπλής δολοφονικής και βομβιστικής επίθεσης του περασμένου Ιουλίου στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, στη Νορβηγία, όπου δολοφονήθηκαν 77 άνθρωποι.

Όπως δήλωσε η δρ Ράντι Ρόζενκβιστ, η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί, «ο Μπρέιβικ συμπεριφέρεται λες και βρίσκεται σε ένα νηπιαγωγείο, αφού μπορεί, για παράδειγμα, να ειδοποιεί χτυπώντας ένα κουδούνι να του φέρνουν καπνό ή τσιγάρα όποτε αυτός το επιθυμεί».
Ο 32χρονος μακελάρης εκτίει την προφυλάκισή του κάνοντας συστηματικά βάρη στο γυμναστήριο της φυλακής Ίλα, διαβάζοντας ιστορικά βιβλία, παίζοντας παιχνίδια στο κομπιούτερ και βλέποντας ταινίες στο dvd που διαθέτει το κελί του.

Όπως αναφέρει το Βήμα, εντύπωση έχει προξενήσει στην δρ. Ρόζενκβιστ η αντίδραση του Μπρέιβικ, μόλις αυτός έμαθε τη διάγνωση των ψυχιάτρων, ότι δηλαδή πάσχει από σχιζοφρενική παράνοια. «Όταν του ανακοίνωσα την γνωμάτευση των γιατρών, με κοίταξε και μου ειπε με σχεδόν χιουμοριστικό ύφος «δεν με αναγνωρίζω σε αυτήν»», τονίζει η ψυχίατρος, προσθέτοντας πως «μου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου με ακραίες πολιτικές απόψεις, αλλά όχι απαραίτητα ενός ψυχωτικού ατόμου».

Στις 29 Νοεμβρίου η Σίνε Σερχάιμ και ο Τοργκάιρ Χάσμπι, δύο ειδικοί ψυχίατροι τους οποίους όρισε το
δικαστήριο του Όσλο, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μπρέιβικ πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και ότι δεν είναι νομικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ωστόσο ο 32χρονος ακροδεξιός αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους δύο γιατρούς, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Γκέιρ Λίπεσταντ, «πιστεύει ότι η πρώτη ψυχιατρική εκτίμηση ήταν λανθασμένη κατά 80%», οπότε το δικαστήριο όρισε δύο νέους ειδικούς, τον Άγκναρ Άσπαας και τον Τέργε Τέρισεν, για να τον εξετάσουν, ενώ η έκθεση της δρος. Ρόζενκβιστ οδήγησε το δικαστήριο του Όσλο να κινήσει επισταμένα τις διαδικασίες για μια νέα ψυχιατρική εξέταση του δράστη.

Αντίθετα από τις οικογένειες των θυμάτων, η εισαγγελία και η υπεράσπιση του Μπρέιβικ δεν επιθυμούν να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση. Αν η δεύτερη γνωμάτευση επιβεβαιώσει την αρχική, ο Μπρέιβικ, αν καταδικαστεί, θα καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική και όχι στη φυλακή.

Ωστόσο, το νορβηγικό κανάλι TV2 ισχυρίζεται πως οι ψυχίατροι που παρακολουθούν τον Μπρέιβικ στη φυλακή δεν έχουν παρατηρήσει σε αυτόν σημάδια \”σχιζοφρενικής παράνοιας\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook