Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή ομολόγων διακόπηκαν εξαιτίας της διαφωνίας για τα επιτόκια των νέων ομολόγων, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εκφράζει την αισιοδοξία της για την έκβαση των διαβουλεύσεων, οι οποίες ξεκινούν ξανά την Τετάρτη με «ορόσημο» για συμφωνία το Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του IIF ανέφερε σχετικά με το επιτόκιο των νέων χρεογράφων πως «αυτό είναι ουσιαστικά το σημείο στο οποίο είναι μεγάλες οι διαφορές».

«Περιμένουν από τον ιδιωτικό τομέα να δεχτεί επιτόκια που δεν θα δέχονταν οι ίδιοι, πράγμα εντελώς παράλογο» είπε χαρακτηριστικά.

O ίδιος ανέφερε μάλιστα πως η πλευρά των τραπεζιτών «εξεπλάγη αρκετά» από την στάση ορισμένων που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, που εκπροσωπούν «τόσο κυβερνήσεις όσο και πολυμερείς οργανισμούς».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος των ελληνικών ομολόγων (εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους περί τα 45 δισ. ευρώ) και δεν συμμετέχει στο σχήμα, καθώς αφορά τους ιδιώτες πιστωτές. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς πιέζουν να μην εξαιρεθεί η ΕΚΤ από το PSI, ώστε να βρεθεί φόρμουλα που θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των πιστωτών ζητεί επιτόκια κοντά στο 5% και επιπλέον ρήτρες που συνδέουν το επιτόκιο με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (GDP warrants) σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον δηλαδή μετά από πέντε χρόνια.

Εισαγωγή CAC «δεν προκαλεί πιστωτικό γεγονός»

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα δύο μέρη επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η εισαγωγή «ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs)» στα ελληνικά ομόλογα, που θα καθιστά δεσμευτική την συμμετοχή όλων των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα ενεργοποιήσει από μόνη της τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας, τα λεγόμενα credit default swaps (CDS).

Η εισαγωγή δηλαδή τέτοιας ρήτρας δεν προκαλεί πιστωτικό γεγονός και δεν πυροδοτεί την πληρωμή CDS. Ωστόσο η ενεργοποίηση της ρήτρας θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα CDS προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της δήλωσε ότι η αναδρομική εισαγωγή μια τέτοιας ρήτρας θα μπορούσε να γίνει με την συναίνεση της πλειονότητας των ομολογιούχων.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι γνωμοδότησαν πως η εισαγωγή της ρήτρας δεν θα πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της ρήτρας μπορεί να το προκαλέσει» ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Αναφερόμενες στη θετική συμβολή των ρητρών αυτών στην έκβαση της διαδικασίας είπε ότι οι ρήτρες αυτές θα συμβάλουν, ώστε να συμμετάσχουν στην περικοπή του ελληνικού χρέους και τα hedge funds, που αυτή τη στιγμή δεν στηρίζουν το πρόγραμμα με την ελπίδα ότι έτσι θα βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Ομολόγων (ISDA), η απλή εισαγωγή των CACs δεν θα ενεργοποιούσε τα CDS, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Θα το έκανε όμως η ενεργοποίηση των CACs, γιατί οι επιπτώσεις της θα δέσμευαν όλους τους ομολογιούχους.

Η τελική απόφαση πάντως εξαρτάται από την ISDA.

Κάποια hedge funds ελπίζουν ότι με την εισαγωγή των CACs θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός, που σημαίνει ότι θα αποπληρωθούν στο ακέραιο για τα ομόλογα που κατέχουν λόγω της ενεργοποίησης των CDS που έχει αγοράσει και τους εξασφαλίζει από τον κίνδυνο.

Αισιόδοξη η Κομισιόν

Την αισιοδοξία των Βρυξελλών για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI, εξέφρασε επισήμως τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις από το IIF.

«Υποθέτω πως οι ίδιες οι δηλώσεις σε αυτό το κρίσιμο μέρος των διαπραγματεύσεων είναι οι ίδιες μέρος των διαπραγματεύσεων αυτών» σημείωσε με νόημα.

Η Κομισιόν είναι αισιόδοξη πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν σύντομα αίσια έκβαση, συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, την ανακοίνωση του ΙΙF για την παύση των σχετικών συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές απάντησε ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων» η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.

Ανέφερε, ωστόσο, χαρακτηριστικά, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και οι δημόσιες δηλώσεις είναι συχνά τμήμα της διαπραγμάτευσης.

«Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σύντομα και είμαστε βέβαιοι ότι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ από αυτή που έχει ήδη αποφασιστεί, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αλλαγή της απόφασης που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο (δηλαδή «κούρεμα 50%, σε εθελοντική βάση), τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ευόδωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και το IIF.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook