Στην Ελλάδα της κρίσης οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καταφεύγουν στην «μαύρη εργασία» προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει το protothema.gr 1 στους 4 εργαζόμενους αναγκάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φραγγίδη ο κλάδος που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας είναι τα «επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων , μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπάρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφάλειας (security) .»

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο 9μηνο του 2011 τα κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) πραγματοποίησαν 12.112 ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια « ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είναι 49.949 «και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 12.823» δηλαδή περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι. Επιπλέον, από τους 12.823 ανασφάλιστους «οι 5.623 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 38,3% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων ο οποίος ανέρχεται στους 14.681 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε οι έλεγχοι».

Επιπροσθέτως «οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 7.200 ποσοστό 24,6% των 29.268 συνολικά ημεδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. Το σύνολο των επιβληθέντων προστίμων που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία για το χρονικό διάστημα (Α’ 9μηνο 2011) ανέρχεται στο ποσό των 7.891.000 ευρώ».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook