Η ρωσική κυβέρνηση θα μεταφέρει με τρένο 22.000 τόνους πυρηνικών αποβλήτων από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη περνώντας από δεκάδες μικρές και μεγάλες πόλεις

Η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom σκοπεύει να μεταφέρει με 300 τρένα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα από έναν πυρηνικό σταθμό κοντά στην Αγία Πετρούπολη σε μία νέα αποθήκη για επικίνδυνα απόβλητα που έχει κατασκευαστεί στην πόλη Ζελεζνογκόρσκ, 4.100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecodefence.

Αυτό σημαίνει ότι τα πυρηνικά απόβλητα θα περάσουν από 15 μεγάλες ρωσικές πόλεις και δεκάδες κωμοπόλεις, ενώ τα δρομολόγια θα ολοκληρωθούν το 2025, όπως προσθέτει η ανακοίνωση.

\”Τα πυρηνικά απόβλητα, η κακή ποιότητα των σιδηροδρομικών γραμμών και η έλλειψη εξοπλισμού του προσωπικού ασφαλείας καθιστούν αυτά τα τραίνα μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων πραγματικά Τσερνόμπιλ με ρόδες\”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σλιβιάκ, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

\”Δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη μεταφορά αποβλήτων, αλλά για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει για περισσότερα από δέκα χρόνια και θα περάσει από πολλές ρωσικές επαρχίες\”, πρόσθεσε.

(news247)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook