Θες να νοικιάσεις για φωτογράφιση την Κνωσό, την Φαιστό, την Σπιναλόγκα ή τον Παρθενώνα; Με 1.000 ευρώ το "κομμάτι" μπορείς να τα έχεις! Δεν πρόκειται για αστείο... Τόσο έχει κοστολογήσει τα τέλη της φωτογράφησης για εμπορικούς σκοπούς, το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού κ.Παύλου Γερουλάνου.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", ενώ στην απόφαση αναφέρονται οι "ταρίφες" για 117 αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι διαχωρίζονται - σε ότι αφορά στην φωτογράφηση - σε εκείνους του "χιλιάρικου" και σε εκείνους του "πεντακοσάρικου".

Να σημειωθεί πως στο ακριβό "ενοίκιο" συμπεριλαμβάνονται απο την Κρήτη, τα εξής μνημεία :

Κνωσός - Φαιστός - Σπιναλόγκα - Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Είναι η πρώτη φορά που καθορίζονται τέλη χρήσης των μνημείων, που θα παραχωρούνται για φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις με βάση τον «τιμοκατάλογο» που ορίζει το υπουργείο με την απόφαση.

Έτσι, με 1.000 ευρώ, κάθε εταιρεία θα μπορεί να βγάλει πόζες με φόντο τον Ιερό Βράχο, ή τον θρόνο του Μίνωα στην Κνωσό, για κάρτες, αφίσες και μαγνητάκια η τιμή «πιάνει» τα 300 ευρώ, ενώ αν οι φωτογραφίες μπουν σε cd ή dvd το «μαλλί» πάει στα 500 ευρώ. Αν πρόκειται για κινηματογράφηση, ο Παρθενώνας «αγγίζει» τα 1.600 ευρώ ανά ημέρα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση του υπ.Πολιτισμού