Kατατοπιστική υπήρξε η απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φρ. Παρασύρης για την κρίση ρευστότητας των φαρμακείων, λόγω των καθυστερήσεων πληρωμής των Ταμείων.

Ειδικότερα, ο κ Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι ο ΟΠΑΔ και οι λοιποί ασφαλιστικοί οργανισμοί καταβάλουν σύμφωνα με τον νόμο 3965/2011 (παρ. 2, αρθρ.24) στους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς ως προκαταβολή το αιτούμενο ποσό, μετά την κατά τον νόμο αφαίρεση των κρατήσεων, εντός 45 ημερών από την υποβολή του λογαριασμού.

Ο ΟΠΑΔ παρουσιάζει καθυστέρηση στην πληρωμή των συμβεβλημένων παρόχων υπηρεσιών υγείας, διότι η ετήσια επιχορήγηση –έναντι εισφορών του Οργανισμού, η οποία καταβαλλόταν τμηματικά (περίπου 4 δόσεις), υπολείπονταν πάντα των δαπανών του, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο χρόνος αποπληρωμής για κάθε έτος. Με αυτό το δεδομένο ο Οργανισμός χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της ετήσιας επιχορήγησης του για την εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των προηγούμενων ετών.

Το χρέος του ΟΠΑΔ είχε ανέλθει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα (1 δισ. Ευρώ μέχρι 31-12-2009 μόνο σε ιδιωτικούς φορείς).

Με την μετατροπή του ΟΠΑΔ σε ταμείο, την ένταξη του στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3918/2010, καθώς και την αλλαγή του τρόπου εκκαθάρισης και απόδοσης των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης, όπως ισχύει και για τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε συνδυασμό με την ανάληψη της υποχρέωσης από το Ελληνικό Δημόσιο να επιχορηγήσει με το αιτούμενο ποσό για την εξόφληση των υποχρεώσεων μέχρι 31-12-2010, διασφαλίζει την συνεχή ροή χρήματος προς όλους τους προμηθευτές, ενώ όλα τα συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος θα καλυφθούν με έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook