Δεν καταγράφεται \”κύμα\” ακυρώσεων, από τους πελάτες της κρουαζιέρας, τρία 24ωρα μετά το ναυάγιο του Costa Concordia, με 4.229 επιβαίνοντες, στο οποίο τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 60 τραυματίστηκαν.
Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του kerdos.gr οι επαγγελματίες αυτής της τουριστικής κερδοφόρας αγοράς εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους, αναφορικά με τη δυναμική της στο κοντινό μέλλον, την ώρα που έδειχνε έντονα σημάδια ισχυρής ανάπτυξης–στην Ευρώπη και ιδίως από τα γαλλικά λιμάνια. 

\”Δεν είχαμε ακυρώσεις. Όμως κατ\’ ανάγκην οι άνθρωποι διερωτώνται και θα συνεχίσουν, έτσι, για κάποιο χρονικό διάστημα\”, εκτίμησε ο Πρόεδρος Γενικός διευθυντής της Εταιρείας Διεθνούς Κρουαζιέρας (CIC), ο Ρεμί Αρκά. Στη CIC υπάγονται οι εταιρείες Cunard, Seaburn, Norvegian Cruise Line, P&O και, τέλος, Seadream. 

\”Τα πρώτα τηλεοπτικά πλάνα, που προβλήθηκαν μάλιστα το Σαββατοκύριακο, συνθέτουν ένα σκηνικό καταστροφής…Το χειρότερο όλων: αν ο καπετάνιος είχε παραμείνει στο πλοίο, θα ήταν τώρα ένας ήρωας\”, σχολίασε ανώνυμα άλλος επαγγελματίας του χώρου, αναφερόμενος στο ότι ο καπετάνιος Φρανσέσκο Σετίνο εγκατέλειψε πολύ γρήγορα το πλοίο του. 

Οι συνάδελφοί του συμφωνούν ότι το ναυτικό δυστύχημα με το πλοίο-ναυαρχίδα της εταιρείας κρουαζιέρας Costa, με στόλο 27 πλοίων και με πελατεία όλο το \’10 περίπου τριών εκατομμυρίων, \”ήλθε την πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή\”: δηλαδή, την ώρα που γίνονται κρατήσεις για όλη την άνοιξη και ακόμα αργότερα. 

Την ώρα ιδίως που, λόγω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, \”όλες οι κρατήσεις και παρά τις σημαντικές εκπτώσεις γίνονται με τρόπο καθυστερημένο\”. 

Πέρυσι, η κρουαζιέρα με ευρωπαϊκά λιμάνια προσέλκυσε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια πελατών, δηλαδή σαφώς το διπλάσιο μέγεθος του έτους 2003 (τα στοιχεία είναι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κρουαζιέρας, του ECC). 


\”Πρόωρο\” να αποτιμηθεί στο εγγύς μέλλον η κατάσταση της αγοράς 


Οι περισσότεροι πελάτες της κρουαζιέρας είναι Βρετανοί–1,6 εκατομμύριο. Έπονται, κατά σειράν μεγέθους: Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Λουξεμβουργιανοί, Αυστριακοί και τέλος Σουηδοί. 

Ολοένα περισσότεροι Γάλλοι τα τελευταία έτη κάνουν κρουαζιέρες.  \”Μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα, οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίρνουν το αεροπλάνο\”, εκτιμά ο Αρκά, που πιστεύει ότι \”θα υπάρξει προσωρινά μια επιβράδυνση στις κρατήσεις\”, \”αλλ όχι ένα σοβαρό πλήγμα για την ευρωπαϊκή κρουαζιέρα\”. 

\”Ας περιμένουμε δύο-τρεις βδομάδες πριν κάνουμε προβλέψεις\”, εκτιμά πάντως η TUI Cruises, με έδρα της τη Γερμανία. 

Ο αναλυτής Ντιντιέ Αρίνο, του οίκου Protourisme, αναδεικνύει από την πλευρά του την παράμετρο, ότι με το ναυτικό δυστύχημα με το Costa Concordia διακυβεύτηκε ένα \”κεκτημένο\”, για τις οικογένειες, δηλαδή τον κατ\’ εξοχήν πελάτη της κρουαζιέρας, η ασφάλεια. 

Ενδεικτικό της αμηχανίας στην αγορά κρουαζιέρας, στην ιστοσελίδα της δεύτερης παγκοσμίως εταιρείας της από την άποψη \”τζίρου\”, της ελβετο-ιταλικής MSC, υπάρχει σήμερα–μόνον–μια λακωνική ανακοίνωση, περί \”συμπαράστασης στα θύματα της φοβερής τραγωδίας\”. 

Ο ιδιοκτήτης της Costa Crociere ο Πιέρ Λουΐτζι Φόσι, επέμεινε σήμερα στην υπόθεση του ανθρώπινου λάθους, συνδυάζοντάς την με τον \”απρόοπτο παράγοντα\”, επιμένοντας ότι \”η εταιρεία τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες ασφάλειας\”. 

Η εταιρεία θα δρομολογήσει μέσα στο Μάιο κρουαζιερόπλοιο εφάμιλλο του Costa Concordia, το Fascinosa, συμπλήρωσε ο Φόσι.


Τα επιχειρηματικά δεδομένα

Το Costa Concordia σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ήταν ασφαλισμένο για 405 εκατομμύρια ευρώ, στη βρετανική ασφαλιστική αγορά. \”Γεννάται ζήτημα\”, κατά πόσον είναι δυνατόν να ανελκυστεί, να επισκευαστεί, να δρομολογηθεί, μεταδίδει από το Λονδίνο το Γαλλικό πρακτορείο. 

Η αμερικανική Carnival, η μητρική εταιρεία της Costa, με στόλο εκατοντάδες  πλοία, εκτιμά ότι \”θα χρειαστεί να καταβάλει οριακά ως και 100 εκατομμύρια δολάρια, μόνον για τις αποζημιώσεις\”. 

Σήμερα, η μετοχή της στο Σίτι και στη Γουόλ στριτ, με \”φόντο\” το μπαταρισμένο στο πλάϊ κρουαζιερόπλοιο, που κυριάρχησαν επί δύο 24ωρα στα τηλεοπτικά δελτία του Σαββατοκύριακου, είχε μια αισθητή κάμψη της τάξης του 16,46%, και κοντά στο \”κλείσιμο\” των συναλλαγών ανταλλασσόταν στις 1.878 πέννες (λίρας Αγγλίας).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook