Μετά την απουσία κατεύθυνσης στην αργία της Ημέρας του Martin Luther King στις Η.Π.Α., οι αγορές τελικά σήμερα έλαβαν ανοδική τροπή, με τη συνδρομή των οικονομικών στοιχείων στην Κίνα.

Στη συνέχεια καθοριστική ήταν η θετική συνεισφορά του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία, καθώς και οι δημοπρασίες σε Ισπανία, Ελλάδα και αυτή για τα ομόλογα του EFSF.

Στην Κίνα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων, η τόνωση της κατανάλωσης και η καλύτερη των εκτιμήσεων επιβράδυνση του ΑΕΠ έδωσαν αφορμή να τονωθεί το επενδυτικό συναίσθημα. Ωστόσο, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως η μείωση της ζήτησης θα συνεχίσουν να πλήττουν τις κινεζικές εξαγωγές, ενώ και η στεγαστική αγορά δεν τα πήγε καθόλου καλά το δ’ τρίμηνο. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, εντείνονται οι προσδοκίες για νέα χαλάρωση της πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας.

Στο μέτωπο των δημοπρασιών, η Ισπανία, όπως χθες και η Γαλλία, στο πρώτο τεστ μετά την υποβάθμιση από την S&P, κατάφερε να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες δημοπρασίες 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων. Η ΕΚΤ είχε προετοιμάσει χθες το έδαφος, καθώς υπήρξαν και πάλι φήμες για αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών να συρρικνώνονται τη στιγμή που το spread των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων σε σχέση με το Bund διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Η Πορτογαλία παίρνει αύριο σειρά και βγαίνει στις αγορές με υψηλό ρίσκο, καθώς δημοπρατεί τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας, για πρώτη φορά από τότε που αναζήτησε πέρυσι το «καταφύγιο» της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ..

Ειδικότερα, θα πουλήσει τίτλους 11ετούς διάρκειας τρία 24ωρα μετά την υποβάθμιση των ομολόγων της σε «σκουπίδια» από την S&P. Η συγκεκριμένη δημοπρασία αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα τώρα, η πώληση έντοκων γραμματίων πραγματοποιήθηκε με οριακά χαμηλότερη απόδοση, τη στιγμή που ο οίκος Fitch θεωρεί αναπόφευκτη τη χρεοκοπία της χώρας και μάλιστα σύντομα, εκτιμώντας ότι δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει ένα υπέρογκο ποσό ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο.

Σε αυτό το κλίμα, το ευρώ άγγιξε νωρίτερα το 1,28 έναντι του δολαρίου, ενώ διαπραγματεύεται πάνω από τα 98 γιεν. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε έως και το 1,0444 έναντι του δολαρίου Η.Π.Α. και το NZD ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 0,8000 έναντι του USD.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook