Στα ενεχυροδανειστήρια, που ο αριθμός τους μέσα στην κρίση αυξάνεται καθημερινά, έχει μεταφερθεί τον τελευταίο χρόνο ο χρυσός των Κρητικών. Παλαιά και νέα κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια που οι ιδιοκτήτες τους ορκίζονταν πως σε θα αποχωριστούν ποτέ, καταλήγουν αρχικά στα ενεχυροδανειστήρια που επί της ουσίας πια δεν ενεχυριάζουν τίποτα, απλώς αγοράζουν, και στη συνέχεια λιώνονται για να γίνουν ξανά χρυσάφι στην αρχική του μορφή.

Από 4-5 ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούσαν στο Ηράκλειο πριν από την κρίση σήμερα λειτουργούν 21 ενώ σε ολόκληρη την Κρήτη φτάνουν τα 40, και αυξάνονται συνεχώς. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τώρα ανοίγουν ενεχυροδανειστήρια ακόμα και σε μικρές κωμοπόλεις, αλλά και το γεγονός ότι κάποια από τα υπάρχοντα ενεχυροδανειστήρια … διανυκτερεύουν! Κι αν αναρωτιέστε ποιός θα πήγαινε να «σκοτώσει» τα χρυσαφικά του στις 3 τα ξημερώματα, οι ιδιοκτήτες τους κάτι ξέρουν και προφανώς κρατούν ανοικτά τα καταστήματα τους γιατί έχουν πελάτες!

Όπως ανέφερε στο ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ παλιός ενεχυροδανειστής του Ηρακλείου «είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσος χρυσός έχει περάσει μέσα από τα ενεχυροδανειστήρια της Κρήτης, μετά την έναρξη της κρίσης, καθώς είναι γνωστό και η αστυνομία έχει ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα με αυτό, ότι κάποιοι δεν τηρούν τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Σίγουρα, όμως μιλάμε για μεγάλες ποσότητες».

Τί ακριβώς εννοεί; Όταν ένα ενεχυροδανειστήριο αγοράζει χρυσό είναι υποχρεωμένο να τηρεί βιβλία και παραστατικά τόσο για τις ποσότητες, όσο και για τους ανθρώπους που τον παρέδωσαν. Αυτό λοιπόν κάποιοι μέσα στην Κρήτη το «κατήργησαν» καθώς δεν είναι πάντα οι ιδιοκτήτες των κοσμημάτων αυτοί που τα πωλούν. Μπορεί να είναι από συγγενικά πρόσωπα που τα υπεξαίρεσαν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ως και διαρρήκτες που τα έκλεψαν.

Εδώ ακριβώς έρχεται και η διανυκτέρευση κάποιων ενεχυροδανειστηρίων. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι μπορεί να γίνεται και κλεπταποδοχή αλλά προφανώς οι υπόνοιες ή ακόμα και οι ενδείξεις δε φτάνουν για να «δεθεί» οποιαδήποτε υπόθεση.

Άλλωστε δεν αγοράζουν χρυσό μόνο όσοι το δηλώνουν επίσημα κάτω από την ταμπέλα ενός ενεχυροδανειστηρίου ή έστω ενός χρυσοχοείου. Η αλήθεια είναι πως όταν υπάρχει κατάστημα με έναρξη είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό και ελέγξιμο. Ωστόσο υπάρχει και η μαύρη αγορά που φαίνεται να ανθεί ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό.

Σχεδόν κανένα ενεχυροδανειστήριο δεν δέχεται πλέον την ενεχυρίαση και προχωρούν σε απευθείας αγορά του χρυσού καθώς όπως λένε είναι επιζήμιο να κρατούν τα κοσμήματα αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα ποτέ ή σχεδόν ποτέ να τα πάρουν πίσω. Όσο για τις τιμές που δίνουν, είναι οι μικρότερες δυνατές. Άσχετα με τα πετράδια ή την χειροποίητη εργασία που έχει ένα κόσμημα αγοράζεται απλώς σε βάρος χρυσού.


ekriktiko.gr