Το γεγονός ότι η επιστροφή στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας -έστω και με τη μορφή τεχνικών κλιμακίων, σε πρώτη φάση- συμπίπτει με την απεργία στα μέσα μεταφοράς και τα δεμένα πλοία στα λιμάνια επισημαίνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι Έλληνες έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τη φορολογική επιδρομή και τις περικοπές στους μισθούς, μπαίνοντας στην πέμπτη (!) συνεχόμενη χρονιά λιτότητας και σκληρών μέτρων, με την ανεργία στα επίπεδα του 17,7%.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας στην Αθήνα έχει άμεση σχέση με τις προσπάθειες να «κλείσει» η συμφωνία με τις τράπεζες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους των 350 δισ. ευρώ κατά 100 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόκειται για το περίφημο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το οποίο, σε αυτήν τη φάση, έχει διακοπεί, μετά τις αρνητικές εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής.

Το πρακτορείο παρατηρεί επίσης ότι ο χρόνος της Αθήνας τελειώνει και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Κομβική ημερομηνία είναι η 20ή Μαρτίου 2012, όταν και λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ και, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ και τη νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, αφού δεν μπορεί να το αποπληρώσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook