Επάγγελμα… υπό εξαφάνιση τείνει να γίνει αυτό του οικοδόμου, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος «αιμορραγεί» τα τελευταία δύο χρόνια, με τους Ηρακλειώτες οικοδόμους να μεταναστεύουν προς τις αραβικές χώρες για μία καλύτερη τύχη και τους αλλοδαπούς εργάτες να γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους, καθώς εδώ δεν μπορούν να επιβιώσουν!

Ο… κάποτε κερδοφόρος και ευοίωνος κατασκευαστικός κλάδος έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα από την οικονομική κρίση, ανεβάζοντας τα επίπεδα ανεργίας, αλλά και οδηγώντας σε απόγνωση τουλάχιστον άλλα είκοσι συναφή επαγγέλματα με αυτόν το χώρο (οικοδομικά υλικά, μεταφορές, οικοδόμους, κατασκευαστικές εταιρίες, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιδιοκτήτες καταστημάτων επίπλων και η μακροσκελής λίστα συνεχίζεται…).

Οικοδομές πια δεν χτίζονται, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες του χώρου, καθώς ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα για να προχωρήσει σε μία τέτοια επένδυση, ενώ όσοι τόλμησαν να το κάνουν εν μέσω κρίσης -οι περισσότεροι τουλάχιστον- το μετάνιωσαν, αφού δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το χτίσιμο του σπιτιού τους, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ξενιτιά

Έτσι, η οικονομική κρίση δείχνει το δρόμο προς τις αραβικές χώρες στους οικοδόμους της Κρήτης, οι οποίοι αν θέλουν να δουλέψουν πρέπει να ακολουθήσουν την… ξενιτιά.

Η μείωση των οικοδομών και επομένως των θέσεων εργασίας, τα χαμηλά ημερομίσθια, η τεράστια ζήτηση για εργασία, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, αλλά και η… αδιαφορία της κυβέρνησης, όπως τονίζει ο κλάδος, έχουν ως συνέπεια να μείνουν 2.500 οικοδόμοι στο Ηράκλειο χωρίς δουλειά για παραπάνω από έναν χρόνο, ενώ οι περισσότεροι που δουλεύουν σήμερα αρκούνται σε δύο-τρία μεροκάματα την εβδομάδα.

«Στο νομό έχουμε περίπου 7.000 οικοδόμους, από αυτούς οι 2.500 είναι άνεργοι, ενώ οι υπόλοιποι κάνουν μόνο δύο με τρία μεροκάματα την εβδομάδα. Αυτή δεν είναι κατάσταση. Δεν μπορούν να ζήσουν έτσι οι άνθρωποι, πόσο μάλλον να ζήσουν και τις οικογένειές τους. Έτσι, οι οικοδόμοι γυρίζουν πίσω στα παλιά χρόνια, όταν οι Έλληνες έπρεπε να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά» σημειώνει ο κ. Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος.

Άτυπα η μετανάστευση έχει χωριστεί σε δύο κατευθύνσεις, ανάλογα με την περιοχή όπου ζει ο οικοδόμος. Σύμφωνα με τον κ. Γωνιανάκη, οι οικοδόμοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατευθύνονται κυρίως προς Καναδά, Αυστραλία και Κύπρο, ενώ οι Κρητικοί προς την Κύπρο και τις αραβικές χώρες.