Η οικονομική μοίρα της Ελλάδος θα κριθεί αυτήν την εβδομάδα, κατά της διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες, αναφέρει το CNN.

Το κύριο ζήτημα είναι το πόσο μεγάλες απομειώσεις είναι πρόθυμοι να δεχτούν οι πιστωτές, μετά από μία μικρή διακοπή των διαπραγματεύσεων, την περασμένη εβδομάδα.

Αρχικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% , ώστε το χρέος να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, τα μακροοικονομικά δεδομένα επιδεινώθηκαν από τον Οκτώβριο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για μεγαλύτερο «κούρεμα».

«Ο σκοπός άλλαξε από τότε και ζητούν μεγαλύτερο κούρεμα», αναφέρει στο CNN ο Νικ Σταμενκόβιτς, της RIA Capital Markets, με έδρα τη Σκωτία.

Τα μικρότερα επιτόκια που ζητά τώρα η ελληνική πλευρά σημαίνει ότι το κούρεμα, από 50%, μπορεί τελικά να φθάσει στο 70% για τους ομολογιούχους, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι θα πρέπει και η ΕΚΤ να δεχθεί «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτει.

Πάντως, πέραν του PSI, η Ελλάδα καλείται να «κλείσει» και τη νέα δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ και την Ευρώπη το πολύ μέχρι τις 20 Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 14 δισ. ευρώ.

«Εάν δεν έχουν συμφωνία μέχρι τότε, θα έχουμε άτακτη χρεοκοπία. Η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα», επισημαίνει ο Σταμένκοβιτς.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί μεν οι ομολογιούχοι να συμφωνήσουν σε ένα «κούρεμα» 50%, αλλά αν δεν υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, δεν θα λάβουν τίποτα.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook