Ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους γραφείου βαριέται τόσο πολύ στη δουλειά του, ώστε το ρίχνει στις σοκολάτες, στους καφέδες και στο ποτό για να ξεπεράσει την ανία του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες ρώτησαν 102 εργαζόμενους γραφείου εάν ένιωθαν ποτέ ότι βαριούνται στη δουλειά, καθώς και τι έκαναν για να διώξουν το συναίσθημα της πλήξης από μέσα τους.

Το 25% των ερωτηθέντων είπαν ότι μονίμως βαριούνται στο γραφείο και συχνά τρώνε σοκολάτες ή πίνουν καφέ για να «σκοτώσουν» την ώρα τους, ενώ πολλοί άλλοι δήλωσαν πως περιστασιακά νιώθουν βαρεμάρα.

Σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που δεν βαριούνταν μονίμως, όσοι έπασχαν από χρόνια πλήξη στη δουλειά είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι στο τέλος της μέρας χρειάζονται ένα-δύο ποτά για να χαλαρώσουν.

Ποιότητα εργασίας

Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες στις διατροφικές συνήθειες και τις δυνητικά μακροπρόθεσμες από την κακή διατροφή, η πλήξη απεδείχθη ότι έχει άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της εργασίας.

Το σχεδόν 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως όποτε βαριούνται δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους, ενώ σχεδόν οι μισοί παραδέχτηκαν πως η πλήξη αποτελεί αιτία σφαλμάτων στη δουλειά τους.

Το περίπου 50% είπαν επίσης πως η πλήξη θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει λόγο παραιτήσεως από τη δουλειά τους.

Που οφείλονται όμως όλ’ αυτά; «Η ανάλυση των απαντήσεών τους δείχνει πως η κυριότερη αιτία εργασιακής πλήξης είναι το να έχει κανείς μια δουλειά με ελάχιστες απαιτήσεις», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάντι Μαν, από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκανσιρ.

«Ασφαλώς παίζει ρόλο και η εγγενής τάση ορισμένων ανθρώπων προς την πλήξη, αλλά η έλλειψη απαιτήσεων και ελέγχου στη δουλειά είναι οι σοβαρότεροι λόγοι».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολιγικής Εταιρείας, το οποίο διεξήχθη στο Τσέστερ της Αγγλίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook