Την 3η Φεβρουαρίου του 2012 όρισε ως ημερομηνία συζήτησης για τις προσφυγές που αφορούν στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Παναγιώτης Πικραμένος.

Την εν λόγω ημερομηνία θα συζητηθούν συγκεκριμένα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των 24 Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των πρυτανικών αρχών κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην ταξινομική ψήφο και στις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια, όπως και κατά του πρόσφατου Ν. 4009/2011.

Μεταξύ άλλων, οι πανεπιστημιακοί ζητούν να ακυρωθούν ως αντίθετες στο άρθρο 16 του Συντάγματος οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας με τις οποίες καθορίζεται: 1) η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών-εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ και 2) η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ.

Στις προσφυγές τους οι πανεπιστημιακοί επικεντρώνουν στην αντισυνταγματικότητα του νόμου 4009/2011 στην εκλογή εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών, τα οποία θα καταστούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.

Την ίδια ώρα πάντως, η υλοποίηση του νόμου προχωρά, αφού τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ορίζουν πλέον ημερομηνίες εκλογών των μελών που συγκροτούν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Συγκεκριμένα, ορίστηκαν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις 25 Ιανουαρίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όρισε εκλογές για τις 22 Ιανουαρίου και στο Αριστοτέλειο (ΑΠΘ) οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook