Την αύξηση των εγγυήσεων που παρέχουν οι χώρες της ευρωζώνης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστίας του έναντι των αγορών, ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, το EFSF του οποίου η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor\’s, πρέπει να ενισχυθεί. Πρόσθεσε ότι η θέση αυτή της Επιτροπής είναι πάγια και δεν οφείλεται στην υποβάθμιση του EFSF από τον αμερικανικό οίκο. «Δεν χρειάζεται να μας υπαγορεύσει ένα οίκος γι\’ αυτό που πρέπει να κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος.

Οπως ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ, το EFSF πρέπει να ενισχυθεί, ανεξάρτητα από τις αξιολογήσεις των οίκων, διότι με τον τρόπο αυτό θα στείλουμε το μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Το EFSF διαθέτει εγγυήσεις των χωρών της ευρωζώνης ύψους 440 δισ. ευρώ με τις οποίες μπορεί να αντλήσει από τις αγορές ρευστότητα της τάξης των 250 δισ. ευρώ, την οποία δανείζει στη συνέχεια στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Ηδη έχει χορηγήσει δάνεια στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ από το Μάρτιο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της νέας στήριξης (της Ελλάδας) που αποφασίστηκε κατ΄ αρχήν στις 26 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις επόμενες 2-3 βδομάδες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εκτίμησε σε παρέμβασή του στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής, ότι ίσως χρειαστεί αύξηση των πόρων του ταμείου. Αντίθετα, η Γερμανία, αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του EFSF θεωρούν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω αύξηση, δεδομένου ότι στα μέσα του έτους θα τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος με ρευστότητα και όχι εγγυήσεις, έως 500 δισ. ευρώ θα μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δύναμη πυρός του μέσω μόχλευσης στις αγορές.

Πάντως, εάν μέχρι τον Ιούλιο που θα τεθεί σε λειτουργία ο ESM κάποια μεγάλη χώρα της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία χρειαστεί στήριξη, οι διαθέσιμοι πόροι του EFSF δεν είναι αρκετοί. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν ζητάει την αύξηση των πόρων του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook